Američki predsednik Donald Tramp rekao je da "dolazi novi dan u Latinskoj Americi", tokom svog obraćanja u Majamiju u nastojanja da zadobije podršku najveće venecuelanske zajednice u SAD za lidera opozicije Huana Gvaida.

Pročitajte još:PUTIN ZAVRNUO SLAVINU MADURU: Zamrznuti si račinu venecuelanskoj naftnoj kompaniji

Govoreći na Međunarodnom univerzitetu Florida u Majamiju, Tramp je rekao da SAD stoje iza Gvaida, koga su priznale kao zakonitog predsednika zemlje, prenela je agencija AP.

Američki predsednik je javno pozvao vojsku Venecuele da podrži Gvaidovu vladu.

Tramp je poručio vojsci Venecuele da ako nastavi da podržava aktuelnog predsednika Nikolasa Madura "neće naći nikakvu sigurnu luku, niti lakog izlaza".
ZAHAROVA: TRAMPOVA UCENA Poziv američkog predsednika Donalda Trampa venecuelanskoj vojsci da podrži opoziciju koju predvodi Huan Gvaido, treba smatrati ucenom, ocenila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih Marija Zaharova.


"Ucena kao sredstvo povratka demokratije narodu Venecuele", napisala je Zaharova na svom nalogu na Fejsbuku

"Sve ćete izgubiti", zapretio je američki predsednik i dodao da se SAD zalaže za mirnu tranziciju vlasti ali da su "sve opcije na stolu".

MADURO UPOREDIO TRAMPA SA NACISTIMA


Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro, čiji novi mandat osporavaju opozicija i zapadne zemlje, odbacio je reči predsednika SAD Donalda Trampa da dolazi novi dan u Venecueli i uporedio govor koji je američki predsednik održao u Majamiju sa govorom naciste, prenosi AP.

Podseća se da je Tramp sinoć kazao da SAD stoje iza vođe venecuelanske opozicije Huana Gvaida i osudio socijalističku politiku Madura i njegove vlade. Tramp je pozvao venecuelansku vojsku da stane uz Gvaida i upozorio na teške posledice ukoliko ostanu uz Madura.

Navodi se da je Maduro Trampu odgovorio u obraćanju na venecuelanskoj državnoj televiziji, optuživši ga da govori "u skoro nacističkom stilu".

On je takođe napao šefa Bele kuće zbog toga što misli da može da izdaje naredbe vojsci Venecuele.

"Ko je komandant oružanih snaga, Donald Tramp iz Majamija? Oni misle da poseduju ovu zemlju", poručio je Maduro.

TAS S prenosi da je on rekao i da će Rusija poslati 300 tona lekova Venecueli.

"U sredu će 300 tona legitimne humanitarne pomoći stići iz Rusije. Mi smo to platili", kazao je Maduro.