Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da je proširenje NATO na zemlje sa Zapadnog Balkana ojačao Alijansu, pomoglo stabilizaciji Zapadnog Balkana i osnažilo zemlje regiona koje su se pridružie Severnoatlantskom savezu.

Stoltenberg je pred sastanak ministra odbrane članica NATO saveza na kome će prvi put učestvovati predstavnik Makedonije, kao buduće članice Alijanse, podsetio na vojne konflikte i zločine koji su se krajem devedesetih godina prošlog veka dešavale na teritoriji Zapadnog Balkana.

"NATO je odigrao ključnu ulogu u rešavanju tih konflikata, u zaustavljanju ratova i stabilizaciji. Postoje mnogi izazovi i problemi još, ali je veoma ohrabrujuće da imamo članice kao što su Hrvatska, Albanija, Crna Gore i buduća Sverna Makeodonija", poručio je Stoltenberg.

PROČITAJTE JOŠ: PRIŠTINSKI MEDIJI O SAMITU NATO: Ko je za, a ko protiv “vojske” Kosova

Minsitri odbrane NATO sastaju se u sredu i četvrtak u Briselu, a jedna od tema biće misija KFOR i saradnja NATO sa Kosovskim bezbednosnim snagama.

Očekuje se da ministri Alijanse razmotre situaciju oko promene mandata Kosovskih beznednosnih snaga i nivou svoje podrške i angažmana sa njima.

ŠEF NATO: ČLANICE RAZOČARANE ZBOG VOJSKE TZV. KOSOVA I TAKSI

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da su neke NATO članice razočarane zbog uvođenja prištinskih taksi na robu iz Srbije, ali i zbog nepravovremene odluke o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga.

PROČITAJTE JOŠ:  Vučić i Stoltenberg: Mir i stabilnost od najvećeg interesa

Oni su jasno dali do znaja da bezbednosne snage na Kosovu moraju da poštuju međunarodne obaveze, uključujući i Briselski sporazum, što podrzumeva da se neće kretati na Severu Kosova bez saglasnosti NATO i KFOR”, poručio je Stoltenberg na konferenciji ya novinare u Briselu pred dvodnevni sastanak ministara odbrane.

Stoltenberg je najavio da će ministri obrane NATO u četvrtak u Briselu razgovarati o situaciji na Kosovu i angažmanu sa Kosovskim bezbednsonim snagama.

Nismo još doneli odluke, ali smo rekli da ćemo proceniti nivo NATO angažmana jer nekoliko saveznika smatra da je odluka o transformaciji KBS u vojsku došla u pogrešno vreme, a njih nekoliko je razočarano zbog taksi”, kaže Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO kaže da se bez obzira razgovore o ”nivou angažmana sa KBS”, osnovni mandat KFOR na Kosovu neće menjati.

KFOR je operacija koja traje već 20 godina i njen mandat je zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN. On doprinosi stabilnosti, štiti sve ljude i doprinosi stabilnosti i šireg regiona. To će se nastaviti i ostati nepromenjeno”, zaključio je Stoltenberg.