Bivši izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je danas da se talas antisemitizma širi svetom i da dobija na snazi.

Vođa izraelske partije Izrael naš dom (Israel bejtenu) ocenio je da zbog širenje antisemitizma Jevreji koji žele da njihova deca i unuci ostanu Jevreji imaju jednu opciju - da se "presele u Izrael što je moguće pre".

Liberman je to rekao u rekaciji na ocenu predstavnice Demokratske partije u amerilčkom Kongresu Ilhan Omar da proizraelski lobi Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC), u SAD plaća političare da bi podržali Izrael.

PROČITAJTE JOŠ: Liberman: Izrael će graditi još naselja na Zapadnoj Obali

On je rekao da Omar podržava međunarodni pokret za bojkot, prestanka finansiranja i sankcija protiv Izraela i da "piše antisemitske tvitove", ocenjujući da to nije izolovani slučaj već deo talasa antisemitskih incidenata u svetu, kao i povećanja stope asimilacije Jevreja.

"Neonacističke demonstracije sa hiljadam učesnika održavaju se u Budimpešti, u Mađarskoj i policija ne diže pirst", rekao je Liberman.

On je rekao da se Jevreji keleveću u londonskom metrou, frankfurtskom ekspres vozu u Nemačkoj i da je u srcu Pariza žutom bojom obeležen jevrejski restoran i preko toga ispisana reč "Jude".

"Jevreji širom sveta, a u Evropi posebno, moraju izvući zaključke iz tih antisemitskih incidenata", rekao je Liberman.