Austrija je zabranila hrvatski grb iz ustaške Nezavisne Države Hrvatske s prvim belim poljem, a ova mera stupa na snagu 1. marta.


Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije objavilo je smernice za zabranu ekstremističkih simbola, među kojima se nalaze simboli "Islamske države" i ustaša.


Kazne za one koji se ogluše o zabranu iznose 4.000 evra, a oni koji ponove moraće da plate 10.000 evra, ističu austrijski mediji.


Od zabrane su izuzeti medijski izveštaji, filmovi, pozorišne predstave i izložbe, ali samo ako se u njima ne propagira ideologija ovih zabranjenih terorističkih i ekstremističkih organizacija.


Lista zabranjenih simbola dopunjena je sa još dva ustaška.


Prvi je veliko latinično slovo "U" u kojem se može videti šahovnica s prvim belim poljem, a drugi zabranjeni ustaški simbol je šahovnica s prvim belim poljem iznad koje se nalazi latinično slovo "U".


PROČITAJTE JOŠ: Austrija zbog Hrvata zabranjuje ustaške simbole, uvodi kazne?


Austrijanci su te ustaške simbole stavili uz znakove "Hamasa" i "Hezbolaha", koje smatraju terorističkim organizacijama.


Povod za zabranu ustaških simbola u Austriji je skandalozni ustaški skup na Blajburgu, koji evropski mediji nazivaju "najvećim okupljanjem neonacista u Evropi".


Ovaj kontroverzni događaj na Blajburgu organizuje Hrvatska biskupska konferencija, a pokrovitelj je Hrvatski sabor.


Istovremeno sa zabranom ustaških simobola na Zapadu, hrvatska dijaspora izabrala je upravo grb s prvim belim poljem za svoj simbol.


Na sastanku hrvatskih iseljenika u američkom gradu Klivlendu, odlučeno je da ovaj grb bude njihov zaštitni znak, uz obrazloženje da je reč o "starom hrvatskom simbolu", navode hrvatski portali.


(rtrs.tv)