Posle odluke Sjedinjenih Američkih Država o Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), Rusija zadržava pravo da odgovori na isti način - razvijanjem, proizvodnjom i raspoređivanjem odgovarajućih raketa baziranih na zemlji, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Međutim, kao što je ruski predsednik Vladimir Putin danas saopštio, svesna svoje posebne uloge u očuvanju globalnog mira i bezbednosti, naša zemlja neće raspoređivati to oružje u Evropi niti u drugim regionima sve dok tamo ne budu raspoređene američke rakete srednjeg ili kratkog dometa", navodi se u saopštenju, prenosi Tas s.

Rusko Ministarstvo je prethodno saopštilo da su SAD počele pripremu proizvodnje raketa srednjeg i kratkog dometa, dve godine pre nego što su optužile Rusiju za kršenje sporazuma o zabrani proizvodnje i razmeštanja tih raketa.

Proizvodnja tih raketa inače je zabranjena po Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), podseća ruska agencija.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije danas da Rusija obustavlja primenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa i naredio zvaničnicima da više ne pokreću pregovore sa SAD o tom sporazumu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo objavio je juče da će SAD danas obustaviti primenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa .