Rusija, Kina, Turska, Iran i Sirija podržale su predsednika Venecuele Nikolasa Madura pošto su samoproglašenog predsednika te zemlje Huana Gvaida priznale SAD i većina američkih država, dok su generalni sekretar UN i Evropska unija pozvali na dijalog i politički proces za izlazak iz krize.

Pročitajte još - KRIZA U VENECUELI: Predsednik parlamenta proglasio se predsednikom države; Maduro najavio prekid odnosa sa SAD i proterivanje diplomata; Dva demonstranta poginula

Gvaido, predsednik parlamenta Venecuele, jedine institucije pod kontrolom opozicije, juče se na protestima proglasio "prelaznim predsednikom" države. SAD, Kanada i mnoge latinoameričke zemlje odmah su podržale Gvaida.

Maduro, naslednik Uga Čavesa, u januaru je položio zakletvu za drugi šestogoišnji mandat posle pobede na izborima u maju uprkos velikoj ekonomskoj krizi i hiperinflaciji. Zbog siromaštva u Venecueli, prema nekim procenama, iz zemlje je pobeglo tri miliona ljudi, a UN procenjuju da bi do kraja ove godine broj izbeglica mogao premašiti pet miliona.

Posle odluke SAD da priznaju Gvaida kao predsednika Venecuele, Maduro je objavio prekid diplomatskih odnosa sa SAD i naredio američkim diplomatskim predstavnicima da u roku od 72 sata napuste Venecuelu. Vašington je saopštio da će ignorisati tu naredbu, navodeći da Maduro nema ovlašćenje da prekine diplomatske odnose.

Gvaida su priznali i Kanada i latinaomeričke zemlje Argentina, Brazil, Čile, Ekvador, Gvatemala, Honduras, Kolumbija, Kostarika, Panama, Paragvaj i Peru, dok su Maduru podršku izrazili Meksiko, Bolivija i Kuba.

U svetu su Madura podržale zemlje koje su i dosad imale dobre odnose s Venecuelom.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na dijalog u Venecueli da bi se sprečila eskalacija koja bi dovela do katastrofe. "Nadamo se da je dijalog moguć da bi se izbegla eskalacija koja bi vodila u sukob koji bi bio katastrofalan za stanovništvo i region", rekao je Gutereš.

EU se založila za pokretanje političkog procesa u Venecueli koji bi doveo do novih izbora, mada su pojedine članice Unije izrazile podršku Gvaidu.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini navela je u saopštenju da EU podržava skupštinu Venecuele i da njena ovlašćenja treba da budu obnovljena i poštovana, kao i da se ne može ignorisati glas Venecuelanaca koji traže demokratiju. "EU snažno poziva na momentalni početak političkog procesa koji će voditi do slobodnih i verodostojnih izbora, u saglasnosti s ustavnim poretkom", kazala je Mogerini.

Huan Gvaido


Rusija je ocenila da je u Venecueli pokušan puč i izrazila zabrinutost zbog moguće vojne intervencije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Gvaidova objava "pokušaj uzurpiranja vlasti" kojim se krši međunarodno pravo.

Na pitanje da li je Rusija voljna da Maduru da azil, Peskov je rekao da je on legitimni lider Venecuele. Rusko ministarstvo spoljnih poslova je prethodno ocenilo da je kriza u Venecueli "dostigla ozbiljnu tačku" i pozvalo na međunarodno posredovanje između vlasti i opozicije.

Kina, koja je u prethodnih 10 godina dala Venecueli 65 milijardi dolara kroz pozajmice, pozvala je SAD da se ne mešaju u političku krizu u Venecueli i saopštila da se protivi bilo kakvoj spoljnoj intervenciji u toj zemlji. Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing rekla je da sve strane u sukobu treba da "ostanu racionalne i smirene" i da traže političko rešenje kroz dijalog u okviru Ustava Venecuele.

Pristalice Madura


Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Bahram Gasemi rekao je da Teheran "podržava vladu i narod Venecuele protiv bilo kakvog oblika strane intervencije i bilo koje nelegitimne i nelegalne akcije kao što je pokušaj državnog udara". Gasemi je osudio otvorenu i nelegalnu intervenciju SAD u Venecueli i dodao da se nada da će narod Venecuele prevazići političke probleme na miran i zakonit način.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Madura i izrazio mu podršku, saopštilo je tursko predsedništvo. "Brate Maduro, glavu gore, Turska je uz tebe", rekao je Erdogan svom kolegi u telefonskom razgovoru. To je na Tviteru naveo njegov portparol Ibrahim Kalin koji je podelio i hešteg #WeAreMaduro (Mi smo Maduro) u znak podrške venecuelanskom predsedniku.

Sirija je osudila "flagrantnu intervenciju" SAD u unutrašnje stvari Venecuele. Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da podrška SAD Gvaidu predstavlja "kršenje međunarodnog prava i normi". Ministarstvo je dodalo da Damask ponavlja svoju "potpunu solidarnost s vođstvom i narodom venecuelanske republike u očuvanju suvereniteta zemlje i sprečavanja neprijateljskih planova američke administracije".

Brazil i Ekvador su isključili mogućnost vojne intervencije u Venecueli, pošto je Vašington saopštio da su "sve opcije na stolu" u slučaju da Maduro upotrebi silu protiv opozicionih protesta.

Pristalice Gvaida


Potpredsednik Brazila Hamilton Murao rekao je da njegova zemlja priznaje Gvaida za predsednika Venecuele ali i odbacio mogućnost brazilskog učešća u eventualnoj vojnoj intervenciji protiv Madurove vlade.

"Mešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja nije naša spoljna politika", rekao je Murao novinarima, dok je ekvadorski ministar spoljnih poslova Žoze Valensija rekao da bi vojna akcija protiv Madurovog režima imala "uglavnom negativne posledice".


Francuski predsednik Emanuel Makron je u poruci na Tvitetu na francuskom i španskom naveo da je pobeda Madura na izborima u maju 2018. "nelegitimna" i pozdravio hrabrost Venecuelanaca koji traže slobodu.

Nemačka vlada je podržala narodnu skupštinu Venecuele i pozvala na "slobodne i kredibilne zvore". Portparol vlade Štefen Zajbert naveo je da "narod Venecuele hrabro radina slobodnoj budućnosti svoje zemlje"

Ambasada SAD u Karakasu


Portugalski ministar spoljnih poslova je pozvao je Madura da "shvati da je njegovo vreme gotovo", dok je šefica švedske diplomatije Margot Valstrom ocenila da se "mora poštovati pravo ljudi da mirno protestuju i slobodno biraju svoje lidere". Danaski ministar spoljnih poslova Anders Samuelsen rekao je da će Kopenhagen "uvek podržavati legitimno izabrane demokratske institucije - posebno parlamantarnu skupštinu uključujući Huana Gvaida".

Španski premijer Pedro Sančes u Davosu sastao se s latinoameričkim liderima, a najavljeno je da će razgovarati s Gvaidom. Ministar spoljnih poslova, socijalista Žozep Borel rekao je da Madurova vlada nelegitimna, ali je nije direktno podržao Gvaida. Španija je među nakoliko evropskih zemalja koje su nedavno tražile međunarodno posredovanje između vlasti i opozicije u Venecueli, ali je Borel rekao da se sada "situacija radikalno promenila".VOJSKA VENECUELE: SAMOPROGLAŠENjE GVAIDA ZA PREDSEDNIKA JE DRŽAVNI UDAR

Ministar odbrane Venecuele, general Vladimir Padrino izjavio je danas da samoproglašenje predsednika parlamenta Huana Gvaida za prelaznog predsednika predstavlja državni udar koji je još u toku.

"Upozoravam narod Venecuele da je u toku državni udar protiv institucija, demokratije, našeg Ustava, i predsednika Nikolasa Madura, našeg legitimnog predsednika", izjavio je Padrino na konferenciji za novinare okružen pripadnicima vojnog komandnog vrha.

Predsednik parlamenta Venecuele, jedine institucije pod kontrolom opozicije, juče se na protestima proglasio "prelaznim predsednikom" države.

PREDSEDNIK EVROPSKOG PARLAMENTA ZATRAŽIO ODLAZAK MADURA S VLASTI

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani osudio je danas "nezakonit režim" predsednika Venecuele Nikolasa Madura i zatražio njegov odlazak s vlasti dodajući da podržava predsednika parlamenta Venecuele Huana Gvaida.

"Suočen sa opštim nezadovoljstvom, Maduro bi sada trebalo da ode", rekao je Tajani i dodao da je "jasno da je narodu Venecuele dosta nezakonitog režima Madura koji nije pobedio na slobodnim i fer predsedničkim izborima već se drži vlasti gušeći opoziciju".

Tajani je rekao da je imao telefonski razgovor s Gvaidom kojem je rekao da ima podršku Evropskog parlamenta.

Evropski parlament će situaciju u Venecueli razmotriti naredne nedelje na plenarnoj sednici i trebalo bi da tada usvoji rezoluciju o tom pitanju, dodao je Tajani.

Pristalice Gvaida

PUTIN PODRŽAO MADURA U TELEFONSKOM RAZGOVORU

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je u telefonskom razgovoru podršku predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru čija zemlja prolazi kroz političku krizu, saoštio je danas Kremlj.

U razgovoru je Putin podržao legitimne vlasti Venecuele u uslovima pogoršanja političke krize izazvane spolja, navodi se u saopštenju.

Ruski predsednik je osudio "destruktivno spoljno mešanje" kojim se grubo krše osnivačke norme međunarodnog prava.

On se založio za traženje rešenja u ustavnom okviru i na prevazilaženje razlika u venecuelanskom društvu putem mirnog dijaloga.

Maduro je ocenio "opasnim" razvoj situacije poslednjih dana i zahvalio Rusiji na njenom principijelnom stavu, dodaje se u saopštenju.

Dvojica vođa su zatim potvrdila uzajamnu želju za nastavkom rusko-venecuelanske saradnje u raznim oblastima.

Nikolas Maduro

VELIKA BRITANIJA PODRŽALA, ALI NIJE PRIZNALA OPOZICIONOG LIDERA

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izjavio je danas da je vođa opozicije u Venecueli Huan Gvaido "prava osoba" da vodi tu zemlju.

Hant je tokom posete Vašingtonu rekao da su izbori 20. maja u Venecueli bili "duboko manjkavi" i da je režim predsednika Nikolasa Madura naneo "neviđenu štetu narodu Venecuele", preneo je Asošiejted pres.

Hant je rekao da je jasno da Maduro nije legitimni vođa Venecuele. U izjavi ipak Gvaido nije priznat kao predsednik.

Šef britanske diplomatije je rekao da će o Venecueli razgovarati s potpredsednikom SAD Majkom Pensom i državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Pristalice Madura


PACOLI BI DA SA GUAIDOM PODELI “ISKUSTVO U IZGRADNjI DRŽAVE"

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli objavio je danas na svom tviteru da "Kosovo zvanično priznaje Huana Guaida kao privremenog predsednika Venecuele".

"Želimo Vam sve najbolje na putu vraćanja demokratije i stojimo uz Vas do povratka slobode", naveo je Pacoli na Tviteru.

On kaže da se "Kosovo raduje uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Venecuelom" i da će "podeliti naše iskustvo u izgradnji države".