PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


ŠEF države Emanuel Makron nastavio je u petak debatni maraton po unutrašnjosti Francuske, pa je boravio u mestu Sujak, sa samo tri hiljade stanovnika, na jugu zemlje. Prate ga impresivne mere bezbednosti, pa ga opozicija optužuje za predizbornu kampanju o državnom trošku.

Pročitajte još: "Prsluci" ne veruju Makronu

I pored debate, poslanik Nepokorene Francuske Erik Kokrel poručuje da Makronovi predlozi ne odgovaraju "žutim prslucima" i najavljuje novo, deseto okupljanje danas u Parizu i drugim gradovima. S druge strane, najavljeno je da će red u zemlji čuvati 80.000 policajaca.

Pročitajte još: POKUŠAJ DA SE UMIRE “ŽUTI PRSLUCI”: Makron zvanično pokreće veliku nacionalnu debatu

Javnost se protivi korišćenju oružja s gumenim mecima kalibra 40 milimetara koji su izazvali mnogobrojne povrede, ali policija ne želi ni da razgovara o tome, poručujući da im je to jedini način odbrane. Pred sudom je pokrenuto 67 procesa zbog korišćenja tog oružja.

Još jedan vid protesta "žutih prsluka", uz ulična okupljanja, jeste uništavanje fiksnih radara za merenje prekoračenja brzine. Onesposobljeno je čak 60 odsto od 3.300 aparata, koliko ih je postavljeno širom Francuske.

Emanuel Makron

Trenutnu nepovoljnu klimu po predsednika podgreva i vraćanje u aktuelnost "afere Benala". Bivšem Makronovom savetniku i čoveku od poverenja, za koga se sumnja da je organizovao predsednikovo paralelno obezbeđenje i koji je optužen da je koristio prekomernu silu na manifestacijama 1. maja, Aleksandru Benali određen je pritvor, uz optužbe da je falsifikovao dokumenta da bi došao do nekih od više diplomatskih pasoša, koliko ih poseduje.