PRVO osnovno javno tužilaštvo u Beogradu sklopilo je sporazum o priznanju krivice sa G. B. (44) i J. M. (38), obojica iz Sremske Mitrovice, koji su na prevaru pokušali da iz banke Inteza podignu više stotina hiljada evra sa računa njihovog klijenta. Oni su dostavili dokumentaciju da je ovaj umro i da su oni njegovi naslednici. Međutim, posle detaljnih provera ispostavilo se da je vlasnik računa živ i zdrav, nakon čega su ova dvojica uhapšena. Na osnovu sporazuma osuđeni su na po 15 meseci zatvora i novčanu kaznu od po 100.000 dinara.

Prema informacijama koje smo dobili, oni su saznali da "njihova meta" ima pozamašnu sumu na bankovnom računu, pa su, nakon malo razmišljanja došli na ideju kako da dođu do tog novca. Da bi sve izgledalo uverljivo, falsifikovali su izvod iz knjige umrlih, kao i rešenje o ostavinskoj raspravi, prema kojoj su oni naslednici. Sa tim papirima, jedan od njih je došao u filijalu banke u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Pročitajte još - UHAPŠENI PREVARANTI: Ukrali milione razrađenom “šemom” na Fejsbuku

Pošto je tražio da podigne veliku količinu novca, zaposleni u banci su izvršili neophodne provere, nakon čega je utvrđeno da je dostavljena papirologija - falsifikat.

Zaposleni u banci su o svemu 10. januara obavestili policiju, koja je ubrzo po prijavi, a u saradnji sa Prvim tužilaštvom, identifikovala i uhapsila G. B. i J. M. Oni su po privođenju priznali da su pokušali da počine krivično delo prevare, da bi zatim zaključili sporazume. Visina kazne određena je na osnovu činjenice da su obojica neosuđivana i da je reč o pokušaju krivičnog dela. U Tužilaštvu smatraju da se na ovaj način može postići svrha kako generalne tako i specijalne prevencije.

Međutim, ovim nije stavljena tačka na predmet. U Tužilaštvu napominju da policija nastavlja operativne radnje, kako bi se utvrdilo da li je još neko učestvovao u ovom pokušaju prevare.

Ovakav način prevare nije nepoznat našim pravosudnim organima. Naime, početkom oktobra u Beogradu su uhapšene tri osobe osumnjičene da su falsifikovale dokumentaciju jednog pokojnika i sa njegovog bankovnog računa podigle 10.000 evra. Uhapšeni su kada su pokušali da iz druge banke, gde je takođe ista osoba imala otvoren račun, podignu 20 miliona dinara. Oni su, kako se sumnja, falsifikovali ostavinsko rešenje, punomoćje i ličnu kartu sa fotografijom jednog od osumnjičenih.

Pre tri godine poveden je postupak protiv trojice službenika jedne banke, zbog sumnje da su je oštetili za više od 400.000 evra, falsifikujući ličnu kartu klijenta sa čijeg su računa, navodno skinuli ovu pozamašnu sumu. Krađa je otkrivena kada je ovaj došao da se raspita o iznosu kamate i ušteđenog novca na ime glavnice, pošto duže vreme nije dolazio u banku. Od zaposlenog je tada dobio odgovor da na računu ima "nula dinara".

BEZ POSLEDICA

U PRVOM osnovnom tužilaštvu napominju da je dobrom multisektorskom saradnjom onemogućeno da se dovrši ovo pokušano krivično delo i to bez ikakvih posledica po banku i njenog klijenta. Kako kažu, rezultat toga je da se u najkraćem roku uhapse izvršioci, procesuiraju i osude na odgovarajuće kazne zatvora.