SNEŽNE padavine i dalje parališu pojedine delove Evrope, a broj poginulih iz dana u dan raste. Tokom poslednjih desetak dana, samo u Evropi život su izgubile 24 osobe. Tri nemačka skijaša danas su smrtno stradala u lavini u austrijskim Alpima, a četvrti se vodi kao nestao.

Tela skijaša starih 57, 36 i 32 godine izvučena su blizu Leha, u najzapadnijoj austrijskoj pokrajini Foralberg, nekoliko sati pošto je supruga jednog od skijaša prijavila da su nestali. Policija u Foralbergu je saopštila da su morali da prekinu potragu za četvrtim Nemcem (28) zbog velikog snega i rizika od lavina.

Dva spasioca skijaškog centra Morijon u francuskom departmanu Gornja Savoja poginula su juče ujutru u nesreći koja se dogodila dok su rukovali eksplozivom za preventivno pokretanje lavina.

Pročitajte još: NEVREME U EVROPI: Austrija pod snegom, srednjoškolce evakuisala vojska

Devetogodišnji dečak poginuo je nedaleko od Minhena, pošto je na njega palo drvo. U Švajcarskoj su juče tri osobe povređene kada se lavina sručila na restoran jednog hotela. U Bavarskoj je palo najviše snega.

- Ovolika količina snega na visinama iznad 800 metara nadmorske visine događa se na 30 do sto godina - kaže Aleksander Radler iz austrijskog Instituta za meteorologiju i geodinamiku.


Pročitajte još: NEVREME U EVROPI ODNOSI ŽIVOTE: Stradalo 13 osoba, sneg i na grčkim ostrvima

Danonoćno čišćenje / Foto AP


NEVREME I U AMERICI

OLUJA je pogodila i američki Srednji zapad, gde je najmanje pet osoba poginulo u saobraćajnim nesrećama na putevima u Misuriju i Kanzasu. Na desetine letova je otkazano. Obilne snežne padavine očekuju se i u Virdžiniji i Vašingtonu.