NASLEDNICA nemačke kancelarke Angele Merkel na kormilu vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) je Anegret Kramp-Karenbauer (56), dosadašnja generalna sekretarka ove konzervativne stranke. Ona će, samim tim, biti kandidat za mesto kancelara na narednim parlamentarnim izborima.

Poznata i po nadimku AKK, nova šefica važi za Angelinu saveznicu. Mnogi mediji u Nemačkoj tvrde da deli kancelarkine centrističke stavove i da je sa njom, obezbeđen politički kontinuitet stranke. Dragoceno političko iskustvo stekla je kao premijer savezne pokrajine Sar.

Nova liderka demohrišćana izabrana je u petak na stranačkom kongresu u Hamburgu, tek u drugom krugu. Pobeda je bila ekstremno tesna: svog rivala Fridriha Merca (62), Kramp-Karenbauerova, nadglasala je za samo 35 glasova. Od 999 delegata, za nju se izjasnilo 517, a za njega 482. Treći kandidat Jens Špan, ministar zdravlja, ispao je iz dalje trke u prvom krugu.

Mnogima je laknulo što se na čelu CDU nije našao desno orijentisani Merc. Još jedna dama na čelnoj funkciji pozdravljena je dugim, glasnim aplauzom. U obraćanju delegatima, pre glasanja, Kramp-Karenbauerova je pozvala stranku da pokaže više hrabrosti i samopouzdanja za predstojeće izazove.

- CDU mora manje da trčkara za onima koji kukaju, nego da hrabro korača trasom budućnosti - rekla je Kramp-Karenbauerova. - Stranka mora da razvija ideje koje bi fascinirale ljude i da iz toga crpi snagu, a ne tako što napada političke protivnike.

Merkelova se od funkcije oprostila izuzetno emotivnim govorom, koji su mnogi ocenili kao "jednu od najboljih reklama u prilog kancelarke u poslednje vreme". Ona je istakla da joj je "bila velika čast i da ima osećanje zahvalnosti", ali da je vreme da se otvori novo poglavlje". Delegati, koji su birali novog partijskog lidera u ime gotovo pola miliona članova stranke, uzvratili su joj desetominutnim aplauzom, a videli su se i transparenti sa natpisom: "Hvala šefice!"

Pročitajte još - Merkel: Bila mi je čast voditi CDU, vreme za novo poglavlje

- Naša CDU je danas drugačija od one iz 2000. godine i to je dobro tako - poručila je Merkelova. - CDU 2018. ima pravo da gleda u budućnost novim "glavama", strukturama, ali uz iste vrednosti koje zastupa.

Podsetila je da je, tokom sedmodecenijske istorije nove Nemačke, CDU, uz svoju sestrinsku stranku (CSU), bila na vlasti pola veka, a da namerava i da nastavi da vodi zemlju. Merkelova je oštro kritikovala svađe između CDU i CSU. Poznavaoci, međutim, ističu da će, sa pobedom AKK, jaz između njih nastaviti da se produbljuje, a sa njim i nesuglasice, jer bavarska ekspozitura naginje udesno.

U obraćanju stranačkim kolegama, Merkelova je upozorila i da ultradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD), postaje sve snažnija.


KATOLKINjA IZ UČITELjSKE PORODICE

Anegret Kramp-Karenbauer je rođena u katoličkoj porodici sa šestoro dece. Otac joj je bio učitelj, a majka domaćica. Studirala je političke i pravne nauke. Udata je i ima troje dece.