Ukrajinski šef diplomatije Pavlo Klimkin zatražio je danas "brz i snažan odgovor" od međunarodne zajednice na "akt nasilja" koji je počinila Rusija prema njegovoj zemlji 25. novembra u Kerčkom moreuzu.


Klimkin je u obraćanju na Ministarskoj konferenciji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Milanu, rekao da je ovo peti uzastopni ministarski sastanak OEBS-a na kome na dnevnom redu dominira destabilizirajuće ponašanje Rusije.

"To predstavlja veliku pretnju za evropsku bezbednost", rekao je Klimkin i dodao da se Rusija ove godine nije povukla nego je naprotiv "proširila svoje agresivno delovanje".


Pročitajte još - POROŠENKO NAJAVIO: Sinod ukrajinske crkve proglašava autokefalnost 15.decembra


Rusija je 25. novembra zaplenila tri ukrajinska ratna broda koji su pokušali da prođu kroz Kerčki moreuz iz Azovskog u Crno more, i zarobila 24 članova posade. To je bilo prvo otvoreno vojno sukobljavanje između Moskve i Kijeva od kada je Rusija pripojila Krim 2014. i od početka oružanog sukoba u istočnoj Ukrajini između ukrajinskih provladinih snaga i proruskih separatista, navodi agencija Frans pres.

Klimkin je rekao da Ujedinjene nacije treba da pruže "brz i snažan međunarodni odgovor na taj akt agresije", kao i da nisu dovoljne izjave već da su potrebna dela pošto delovanje Rusije "preti stabilnosti" regiona.

On je takođe zatražio da se odmah oslobde zarobljeni ukrajinski pomorci i vrate u Ukrajinu, što je ponovila i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Mogerini je rekla da je situacija u Azovskom moru vrlo zabrinjavajuća i zatražila "veliku uzdržanost i "delovanje ka smirivanju sitaucije".

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je osudio "ponašanje Ukrajine" posebno kada je reč o upotrebi ruskog jezika, koji prema njemu više nije moguće koristiti u Ukrajini.

"Težeći prevlasti jedna mala grupa zemalja pribegava ucenama, pritiscima i pretnjama, ne ustručava se da se grubo meša u unutrašnje stvari. Podrška data državnom udaru u Ukrajini je bez presedana", rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da postoji "kriza povernja u Atlantsku evropu" nastala zbog "nesmotrenog proširenja NATO.. raspoređivanja američkih protivvazdušnih sistema u Evropi i nelegitimnih sankcija pod izmišljenim pretekstima".

Ruski šef diplomatije Lavrov je takođe ukazao da se stvaraju novi rizici zbog namera SAD da "zakopa još jedan međunarodni sporazum koji se odnosi na balističke rakete srednjeg dometa".

UKRAJINA UKIDA SPORAZUM O PRIJATELjSTVU SA RUSIJOM

Ukrajinska Vrhovna Rada podržala je odluku predsednika Petra Porošenka da ukine sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu sa Rusijom.

"Sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Ukrajine i Rusije biti ukinut 1. aprila 2019. godine", navodi se u saopštenju o predlogu, prenosi Tas s.

Agencija navodi da je za podršku odluci glasalo 277 poslanika, a da je bilo potrebno 226 glasova da taj predlog bude usvojen.