MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

AKO Sjedinjene Države izađu iz Dogovora o zabrani raketa srednjeg i malog dometa, i počnu ponovo da proizvode takve rakete, i Rusija će to učiniti, rekao je danas predsednik Vladimir Putin.

- Desetak drugih zemalja proizvodi takvo oružje, Rusija i SAD su sebe ograničili, i sada vidimo da Amerikanci žele da izađu iz tog dogovora - dodao je Putin. - Oni sada samo traže povod, a već ranije su u državnom budžetu planirali novac za takve rakete.

Slične izjave dali su i drugi ruski političari, odgovarajući američkom državnom sekretaru Majku Pompeu koji je izjavio u Briselu da Rusija ima 60 dana da ispuni obaveze iz Dogovora o zabrani raketa malog i srednjeg dometa - od 500 do 5.500 kilometara - a, ako to ne učini, Vašington će prestati da ga se pridržava.

PROČITAJTE JOŠ: NATO: Ruski raketni sistem 9M729 rizik po našu bezbednost

Pošto je američki državni sekretar Pompeo kazao da su njegov stav podržali saveznici u NATO, u toku diskusije u Briselu interesantan je odgovor ruskog Generalštaba.

- Zemlje koje "ugoste" američke rakete posle izlaska SAD iz Dogovora o zabrani raketa malog i srednjeg dometa, biće novi ciljevi za potencijalni ruski udar - izjavio je juče načelnik ruskog Generalštaba, general armije Valerij Gerasimov, u razgovoru sa vojnim atašeima akreditovanim u Moskvi.

Sistemi S-300

Gerasimov je objasnio atašeima da želi da preko njih prenese poruku njihovim rukovodiocima kako Rusija namerava da odgovori ako Amerikanci izađu iz Dogovora o zabrani raketa srednjeg i malog dometa.

- Vi, kao vojni profesionalci, morate razumeti da će zemlje u kojima budu razmeštene te rakete biti ciljevi u odgovoru Rusije - otvoreno je rekao Gerasimov.

Načelnik ruskog Generalštaba je izrazio nadu da će Vašington obnoviti dijalog o produženju Dogovora o strateškom ofanzivnom oružju kojeg su u Pragu potpisali predsednici Obama i Medvedev 2010. godine. Gerasimov je objasnio da Vašington ima mogućnosti da u kratkom roku poveća broj atomskih bojevih glava jer je u poslednje dve godine prepravio lansirne urađeje na 14 podmornica tipa "ohajo", i na bombarderima B-52N.

Njegov stav potvdio je i general Vladimir Šamanov, predsednik Komiteta za odbranu ruske Dume.

PROČITAJTE JOŠ: Rusi za rakete ne pitaju Zapad

- Rusija nije zemlja kojoj se mogu postavljati ultimatumi, tim više što u Moskvi imamo, takođe, zamerke Vašingtonu - rekao je Šamanov.

Ali, sa druge strane, očigledno ohrabren rečima američkog državnog sekretara Pompea, javio se i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je kazao da Rusija ima poslednju šansu da sačuva Dogovor o zabrani raketa malog i srednjeg dometa.

Stoltenberg kao da nije čitao izjave Putina koji tvrdi da se lansirne rampe američkih raketa presretača PRO u Rumuniji i Poljskoj lako mogu pretvoriti u rampe za raketa srednjeg dometa, dakle, ofanziovnog oružja. U Moskvi ističu da su oni dali kompletnu dokumentaciju o letnim mogućnostima rakete 9M729, za koju u Pentagonu kažu da može sa rampe "iskandera" da gađa ciljeve na razdaljini većoj od 500 kilometara.

OŠTRO Valerij Gerasimov, načelnik ruskog Generalštaba

IGNORISANjE

PREDSEDNIK Rusije danas je potvrdio da ignoriše pozive ukrajinskog lidera Petra Porošenka, koji je prethodno izjavljivao da je pokušao da dođe do Putina tokom krize između dve zemlje, ali je otkrio da je Putin ignorisao njegove pozive. Putin kaže da neće da učestvuje u predizbornoj kampanji Porošenka.

NEDOSTATAK PAMETI

DOGOVOR o zabrani raketa malog i srednjeg dometa su 1988. godine potpisali predsednici Regan i Gorbačov. Najnoviju najavu Donalda Trampa da izađe iz tog dogovora, Gorbačov je nedavno nazvao "nedostatkom pameti". I jedan broj američkih senatora misli da bi izlazak iz dogovora zapravo bio "politički i geopolitički poklon Rusiji".