Palestinski ekstremistički pokret Hamas objavio je fotografije prerušenih izraelskih vojnika koji su se 11. novembra ubacili na jug pojas Gaze.

Slike dve žene i šest muškaraca, automobila i kamiona poslalo je medijima vojno krilo Hamasa Brigade al Kasam, tvrdeći da je otkrilo detalje neuspele misije "ko ju je izveo i ko stoji iz nje", prenele su agencije.

Izraelski vojni cenzor upozorio je sinoć da se te fotografije ne objavljuju, a vojno krilo Hamasa koji vlada pojasom Gaze apelovalo da se daju informacije o ljudima na fotografijama dok traje istraga.

PROČITAJTE JOŠ: Liberman: Izrael nesposoban da ostvari pretnje ekstremistima

U saopštenju cenzora poziva se javnost i mediji da ne šire fotografije i informacije koje se na njih odnose.

"Hamas pokušava da razume i analizira incident koji se dogodio u Gazi 11. novembra i svaka informacija čak i ako se ne čini štetna onima koji je dele, može da ugrozi život i dovede bezbednost države u opasnost", navedeno je u saopštenju, preneo je Fras pres.

PROČITAJTE JOŠ: PONOVO KRV U GAZI: Izrael zapucao na Palestince, ima poginulih

U saopštenju se dodaje da se ne komentariše kredibilonst informacije koju je Hamas objavio.

U neuspeloj izraelskoj operaciji poginulo je sedam pripadnika Hamasa, uključujući jednog komandira i jedan izraelski potpukovnik.

Hamas je zapretio osvetom i izbila je eskalacija nasilja kakva se ne pamati od rata u Gazi 2014. godine.

Izrael je dao malo detalja o operaciji, rekavši samo da se radi o misiji prikupljanja obaveštajnih podataka.

Palestinski ekstremisti su ispalili u znak odmazde 460 raketa i minobacačkih projektila na Izrael, kao i protiv-tenkovsku raktu koja je pogodila vojni autobus, kako je tvrdio Hamas.

Izrael je odgovorio udarima iz vazduha na 160 meta u pojasu Gaze ubivši još sedam Palestinaca, uključujući pet ekstremista.

Na izraelskoj strani poginuo je jedan Palestinac sa druge palestinske teritorije Zapadne obale zaposlen u Izraelu kada je raketa pogodila zgradu u izraelskom gradu Aškelonu, a još 27 Izraelaca je ranjeno, troje od njih teško.

Posredstvom Egipta 13. novembra je postignut prekid vatre i okončan je sukob koji je pretio da izazove četvrti rat između Izraela i palestinskih ekstremista u Gazi od 2008. godine.