Kineski predsednik Si Đinping obećao je u ponedeljak na sajmu trgovine u Šangaju koji za cilj ima da predstavi Kinu kao globalnog kupca, veće otvaranje Kine za uvoznu robu ali se nije osvrnuo na američke i evropske žalbe na tehnološku politiku i ograničenja za strane firme.

Kineski međunarodni sajam uvoza koji je otvoren u ponedeljak, deo je napora Pekinga da razvije trgovinske veze uz istovremeno opiranje pritisku da promeni planove industrijskog razvoja za koje SAD, Evropa, Japan i drugi trgovinski partneri tvrde da predstavljaju kršenje obaveza u domenu otvaranja tržišta.

"Iskreno smo posvećeni otvaranju kineskog tržišta", rekao je Si u obraćanju odabranoj publici, i obećao da će Kina "prigrliti svet".

Na petodnevnom sajmu u Šangaju učestvuje oko 3.600 kompanija iz 152 zemlje. One se bave prodajom najrazličitijih stvari, od egipatskih urmi do nemačkih fabričkih mašina.

Pročitajte još - Nedimović: Srpska govedina i na kineskom tržištu

Kineska vlada koristi privlačnost sve većeg kineskog potrošačkog tržišta da bi umanjila primedbe da Peking zloupotrebljava globalni trgovinski sistem kršeći obećanja o otvaranju tržišta.

Kompanije se žale da Peking, iako povećava uvoz zbog proizvođača i potrošača, blokira pristup granama privrede poput finansija i snabdevanja i pokušava da istisne stranu konkurenciju iz potencijalno unosnih oblasti kao što je bezbednost podataka.

Sajam takođe za cilj ima razvijanje trgovinske mreže s Kinom u centru i povećanje kineskog uticaja u globalnom sistemu kojim dominira zapad.

Si nije pominjao spor s američkim predsednikom Donaldom Trampom oko kineskih planova za razvoj tehnološke industrije pod vođstvom države, ali je rekao da treba "čuvati multilateralni trgovinski sistem".

Kina je ove godine smanjila carine i najavila druge mere za podršku uvozu, koji je prošle godine porastao za 15,0 odsto. Nijedna od tih mera se nije odnosila na politiku u oblasti tehnologije na koje se Vašington žali i zbog kojih je Tramp uveo carine od 25 odsto na 250 milijardi dolara uvoza iz Kine, na šta je Kina uzvratila carinama na 110 milijardi dolara američkog izvoza.