Banka Engleske zatražila je od zajmodavaca u Britaniji da obezbede šestočasovne provere njihovih bilansa stanja u danima nakon mogućeg Bregzita "bez dogovora", u nastojanju da spreči nagli pritisak na kreditnu aktivnost, izveštava Rojters pozivajući se na izvor u finansijskoj industriji.

Provere bi obuhvatile depozite, zajmove, valutnu i izloženost preko finansijskih derivata, kao i sve promene troškova finansiranja i kamata na kredite, rekao je neimenovani izvor za britansku agenciju.

Britanska centralna banka pojačava aktivnosti na izradi planova za vanredne situacije zbog eventualnog neuređenog razvoda Britanije i Evropske unije.

Pregovori između Londona i Brisela za sada nisu rezultirali sporazumom, pri čemu je ostalo jedva šest meseci da se on postigne do dana za Bregzit, 29. marta.

Bregzit bez sporazuma bi urušio pravnu infrastrukturu na koju se oslanjao veći deo finansijskog sektora i mogao bi da izbaci iz koloseka uzdrmanu britansku ekonomiju, ocenjuje Rojters.

Provere će takođe podrazumevati i telefonske pozive u redovnim vremenskim intervalima, kako bi viši menadžment mogao u realnom vremenu da se informiše o uticaju koji na domaće tržište novca ima britanski izlazak sa jedinstvenog tržišta i okončanje višedecenijskog važenja vredne zajedničke regulative i zajedničke komercijalne koristi.