Zvaničnici Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN) suspendovali su italijanskog fizičara Alesandra Strumija zbog istage koja je pokrenuta nakon njegove "izuzetno uvredljive" prezentacije o rodnim pitanjima, koja je izazvala zabrinutost za seksizam u nauci.


Kako je CERN danas poručio u saopštenju, Strumika koji je profesor na Univerzitetu u Pizi, preterao je u petak tokom govora na radionici pod nazivom "Teorija visokoenergetske fizike i rod" , prenosi AP.

Ova organizacija je navela da nije unapred znala šta će Strumia govoriti na prezentaciji, a njegov govor je okarakterisala kao "napad na individue" koji je "neprihvatljiv u svakom profesionalnom kontekstu".

Kako su mediji prethodno preneli, ovaj visoki zvaničnik jednog od najvećih svetskih naučno-istraživačkih centara, rekao je da su "fiziku izmislili i izgradili muškarci", što su mnogi opisali kao veoma uvredljivu tvrdnju o ulozi žena u fizici.

Bi-Bi-Si je preneo da Strumija zastupa stav da su muški naučnici diskriminisani zbog ideologije, te da se njihove zasluge zanemaruju.

Sam CERN je Strumijinu prezentaciju okarakterisao kao "visoko uvredljivu" i uklonio je sa svog sajta sporne slajdove "u skladu s pravilima ponašanja koja ne dozvoljavaju lične napade, niti uvrede".


PROČITAJTE JOŠ: NOVA OTKRIĆA O "BOŽANSKOJ ČESTICI": I Srbi doprineli saznanjima o Higsovom bozonu


Profesor Strumija, redovan saradnik CERN-a, predstavio je rezultate studije sprovedene na osnovu istraživanja koje je objavila jedna onlajn knjižara.

On je prisutnima, među kojima su preovladavale mlade fizičarke, rekao da su rezultati "dokazali da fizika nije seksistički orijentisana protiv žena".

"Međutim, istina nije važna, jer je to deo političke borbe koja dolazi spolja", rekao je on.

Predstavio je podatke koji, kako tvrdi, pokazuju da su muški i ženski istraživači jednako citirani na početku svojih karijera, ali da su muškarci više napredovali s razvojem karijere.

Jedna studija, naveo je Strumija, pokazala je da "muškarci radije rade s predmetima, a žene sa ljudima".

U svakom slučaju, kaže ovaj profesor, suprotna pretpostavka o "identičnim mozgovima je - ideologija".

Kao dokaz za, kako navodi, diskriminaciju nad muškim istraživačima, Strumija tvrdi da "oksfordski univerzitet produžava trajanje ispita u korist žena", a da "Italija studentkinjama (istraživačima) nudi besplatnio ili jeftinije studiranje".

Sam je, kaže, ostao bez posla za koji je bio kvalifikovaniji, a koji je, umesto njega, dobila jedna žena.

"Ljudi kažu da je fizika seksistička i rasistička. Ja sam izvršio neke jednostavne provere i utvrdio da nije, već da je postala seksistička protiv muškaraca i to sam i rekao", izjavio je Strumija za Bi-Bi-Si.