SAMO dan pošto je u napadu izvedenom na vojnoj paradi u Ahvazu, gradu na jugozapadu Irana, kada je ubijeno 25 ljudi, među kojima jedna četvorogodišnja devojčica i 12 pripadnika elitne Revolucionarne garde, iranski predsednik Hasan Rohani je izjavio da SAD žele da stvore nesigurnost u Islamskoj republici.

Rohani je ovo izjavio u svom obraćanju uoči polaska za Njujork, gde bi trebalo da prisustvuje zasedanju Generalne skupštine UN.

Predsednik Irana se nije u svojim kritikama zadržao samo na SAD, već je optužio i zalivske države koje podržava Vašington, za pružanje finansijske i vojne podrške antivladinim grupama etničkih Arapa.

Pročitajte još: PUCNjAVA TOKOM VOJNE PARADE: Broj žrtava u Iranu 24; Odgovornost za napad preuzeo Nacionalni pokret Ahvaza (FOTO+VIDEO)

- Marionetske zemlje u regionu podržava Amerika, podstiče ih i obezbeđuje im neophodne kapacitete - kazao je Rohani. On nije naveo o kojim se zemljama radi, ali analitičari veruju da je reč o Saudijskoj Arabiji, UAE i Bahreinu.

Subotnji napad na vojnoj paradi bio je jedan od najgorih ikada izvedenih na Revolucionarnu gardu.

- Odgovor Irana na ovaj napad se sprema u okvirima zakona i naših nacionalnih interesa - poručio je Rohani i dodao da će SAD zažaliti zbog svoje "agresivnosti".

Odgovornost za napad su preuzele dve organizacije - Nacionalni pokret Ahvaza, koji okuplja grupe koje brane prava etničkih Arapa u iranskoj provinciji Kuzestan duž iračke granice, kao i Islamska država.

Irak: Tri rakete ispaljene na aerodrom u Basri

UPIRANjE PRSTOM

AMERIČKA ambasadorka u UN Niki Hejli odbacila je iransko "upiranje prstom" u Vašington zbog napada na paradi, te rekla da iranski lideri treba da "pogledaju bliže svojoj kući".

- Može da nas krivi koliko hoće. Ono što treba da uradi je da pogleda u ogledalo - rekla je Niki Hejli.