BRISEL

OD STALNOG DOPISNIKAMAĐARSKOJ preti da ostane bez prava odlučivanja u Evropskoj uniji, pošto su poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili u sredu, sa 448 glasova za i 197 protiv, rezoluciju kojom se od Evropskog saveta traži da razmotri postojanje ozbiljnog rizika u toj zemlji od teškog kršenja osnovnih vrednosti. Mađarskoj vladi se zamera da je dovela u pitanje stubove na kojima počiva EU - pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i jednakost između žena i muškaraca.

PROČITAJTE JOŠ: Brisel sudi Orbanu


Ovo je prvi put da je protiv jedne zemlje, na incijativu EP, pokrenuta procedura u okviru člana 7, paragrafa 1 Lisabonskog ugovora, koja, u krajnjoj instanci, posle dugog i komplikovanog procesa, Mađarsku može da ostavi bez prava glasa u okviru Evropskog saveta. Ova procedura je, zbog svoje opasne i jake simbolike u žargonu nazvana i "nuklearna opcija". I Poljska se u decembru prošle godine našla u sličnoj poziciji, s tim što je inicijator tada bila Evropska komisija.

Atmosfera oko izglasavanja rezolucije je bila žučna, neprijatna, a izrečene su i brojne uvrede. Na delu su bile dve, suprotstavljene Evrope. Koliko je sve bilo na ivici ekscesa, pokazuju i zahtevi poslanika na strani Orbana da budu kažnjeni oni poslanici koji su dan ranije za mađarskog premijera koristili reč "smeće" i poredili ga sa Gebelsom!

Prilikom obrazloženja glasanja jasno se videlo da je Evropa podeljena na dva ušančena tabora, a da će ove razlike još više rasti i kulminirati na izborima za Evropski parlament koji će uslediti na proleće sledeće godine.

Oni koji su bili za Orbana isticali su da je rasprava otkrila strašno stanje demokratije u parlamentu karakteristično samo za totalitarne režime, da je vladu izabrao narod Mađarske i da ona može da odlučuje o svemu, da se rezolucijom pokazuje moć EP koji želi da se meša u svakodnevni život, da je posezanje za članom 7 akt zastrašivanja i da će sve ovo navesti građane da glasaju protiv EU. Oni iz drugog tabora su isticali da Mađarska danas vodi populističku politiku protiv manjina, žena, migranata, da ograničava slobodu medija i obrazovanja, da krši vladavinu prava i zagovara ekstremizam, kao i da rezolucija nije usmerena protiv Mađara, već protiv mađarske vlade.

Dan ranije, mađarski premijer Orban se obratio poslanicima EP. On je poručio da predlog rezolucije vređa Mađarsku i poštenje mađarskog naroda.

JUNKER: NEOPOZIVO PROŠIRENjE NA ZAPADNI BALKAN

PROŠIRENjE je bilo i ostalo uspeh jer smo uspeli da pomirimo evropsku geografiju i istoriju. Ali ostaju napori koje treba da uložimo. Moramo neopozivo da definišemo odnos prema proširenju na zemlje Zapadnog Balkana. Inače, drugi će se pobrinuti da oblikuju naše najbliže susedstvo. Kontinent je u miru zahvaljujući EU.

Poručio je ovo pred evropskim poslanicima u Strazburu predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predstavljajući stanje Unije, i bio nagrađen aplauzom.

Istakao je da se spoljni izazovi umnožavaju svakodnevno i da EU mora da nastupa jednim glasom u spoljnoj politici, da postane politička, ekonomska i vojna sila, bez namere da se "militarizuje", već da postane "odgovornija i nezavisnija".

- Sirijski konflikt ilustruje da je međunarodni poredak sve više doveden u pitanje. Jučerašnja savezništva možda neće biti savezništva sutra - rekao je Junker, a na račun SAD dodao da ne voli unilateralizam koji ne poštuje druge.

Naveo je i da je došlo vreme za patriotizam koji nije usmeren protiv drugih, kao i da je značajno smanjen pritisak migranata. Evropa bi, kaže, trebalo da postane aktivni instrument plaćanja u međunarodnim odnosima. Opozicija mu je zamerila da je oslikao bajkovitu i idealnu Evropu i da je stvarnost, sa ugroženom bezbednošću i sve većim socijalnim razlikama - mnogo drugačija.