Palestinski izaslanik u Vašingtonu Husam Zamlot izjavio je danas da je njemu i zaposlenima u kancelariji Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) dato mesec dana da se spakuju pošto je administracija predsednika SAD Donalda Trampa naredila da se misija zatvori.

Zomlot je rekao za Asošiejted pres da zatvaranje neće odvratiti Palestince od težnje ka državi s istočnim Jerusalimom kao glavni gradom.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton rekao je sinoć da se misija zatvara jer PLO nije preduzeo korake ka pregovorima s Izraelom.

PROČITAJTE JOŠ:  Tramp priznao Jerusalim kao prestonicu, kongres nije izglasao njegov opoziv (VIDEO)

Palestinski predsednik Mahmud Abas prekinuo je veze s Trampovom administracijom u decembru pošto su SAD priznale sporni Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Zomlota je Abas pozvao pre nekoliko nedelja da se vrati u Ramalu zbog nastale krize.

Palestinski predstavnik je danas ocenio da su Palestinci "izgubili administraciju SAD, ali su stekli nacionalna prava”, kako je rekao.

I drugi palestinski zvaničnici su kritikovali odluku o zatvaranju, upozorivši između ostalog da se radi o "opasnoj eskalaciji, kolektivnom kažnjavanju Palestinaca, jer se uskraćuje finansijska pomoć za humanitarne usluge, zdravlje i obrazovanje, poricanju palestinskih prava, zlobnom ucenjivanju".

Oni su aludirali na činjenicu da je Trampova adminstracija uskratila 200 miliona dolara bilateralne pomoći Palestincima, prestala da finasira Agenciju UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) i odbila da da 25 miliona dolara pomoći za bolnice u kojima se leče Palestinci u istočnom Jeruslaimu.

Odluku o zatvaranju misije je osudila i američka levičarska lobistička grupa Džej strit (J Street), napomenuvši da je odluka pala u vreme kada američki Jevreji, koji velikom većinom podržavaju rešenje decenijskog izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dve države, slave jevrejsku Novu godinu (Roš Hašana).

U saopštenju se osuđuje Trampova administracija za "izbijanje nogu ispod svakog mogućeg pregovaračkog stola", preneli su izraelski mediji.