Odnosi Moskve i Pekinga zasnovani su na poverenju u oblastima koje se kreću od politike do bezbednosti i odbrane, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin kineskom kolegi Siju Đinpingu u Vladivostoku.

Putin je to rekao Siju uoči njihovog sastanka na marginama ekonomskog foruma u Vladivostoku, prenosi Rojters.

Rusija i Japan nisu potpisali mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata zbog nesuglasica oko pacifičkih ostrva poznatih u Rusiji kao Kurilska ostrva, a u Japanu kao Severne teritorije.

PROČITAJTE JOŠ: Rusi i Kinezi "ratuju" zajedno

Kako je ranije preneto, Abe je rekao da se razgovori sa Putinom kreću prema postizanju mirovnog sporazuma između dve države.

PUTIN: ZA MIR KLjUČNA NORMALIZACIJA ODNOSA SAD I S. KOREJE

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je od ključnog značaja za mir na Korejskom poluostvru to što su Sjedinjene Američke Države i Severna Koreja normalizovale međusobne odnose.

Putin je ovo rekao na konferneciji za novinare u Vladivostoku nakon susreta sa kineskim predsednikom Sji Đinpingom, preneo je Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp dobio je juče pismo od severnokorejskog lidera Kim Džong-una o zakazivanju drugog po redu sastanka između dva lidera, a Bela kuća želi da se takav susret održi, izjavila je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Ona je Kimovo pismo opisala kao "toplo" i "pozitivno".

Sanders je novinarima rekla da je vojna parada, koja je održana u nedelju u Pjongjangu, znak napretka u pregovorima o denuklearizaciji jer tokom parade nije prikazana nijedna nuklearna raketa dugog dometa.