VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp poručio je u utorak povodom 17 godina od terorističkih napada Al Kaide, da se "Amerika nikada neće podvrgnuti tiraniji".

Tramp je poruku svetu uputio sa polja nadomak Šenksvila u Pensilvaniji, gde se oteti avion koji je leteo za Kaliforniju srušio na današnji dan 2001. godine, pri čemu su svi iz letelice poginuli.

Pre tačno 11 godina, 19 otmičara je u samoubilačkoj akciji otelo četiri putnička aviona. Dva oteta aviona udarila u dve kule Svetskog trgovinskog centra na Mehnetnu, treći je udario u Pentagon, a četvrti se, nakon neuspelog pokušaja putnika da savladaju otmičare, srušio u ruralnom delu Pensilvanije.

Pročitajte još - SAD: Pronađen deo aviona kojim su napadnute kule bliznakinje

Na tom mestu u Šenksvila u subotu je podignut spomenik u znak sećanja na žrtve.

"Ovo polje je sada spomenik američkom prkosu. Ovaj spomenik je sada poruku svetu: Amerika se nikada neće podvrgnuti tiraniji", rekao je predsednik SAD, u obraćanju porodicama žrtava iz aviona na letu 93, prenosi Si-En-En.

Foto AP

"Ovde smo da odamo svečanu poštu za 40 putnika i članova posade sa leta 93 koji su ustali, suprotstavili se neprijatelju, preuzeli kontrolu nad svojom sudbinom i promenili tok istorije", rekao je Tramp.

On je istakao da se danas "cela Amerika drži zajedno", deleći tugu s porodicama onih čiji su životi izgubljeni pre tačno 17 godina, a koji su se "pridružili besmrtnim redovima američkih heroja", prenosi AP.

Pre obraćanja, Tramp je saslušao imena žrtva koja su glasno pročitana, nakon čega su zazvonila zvona.

Ranije u utorak, predsednik SAD je na Tviteru objavio niz poruka povodom obeležavanja godišnjice napada.

Foto APPotpredsednik Majk Pens, za to vreme, kod spomenika u Pentagonu prisustvuje obeležavanju godišnjice napada, gde je članovima porodica 184 osobe koje su u toj zgradi ubijene na današnji dan 2001, poručio da zemlja i dalje žali zajedno sa njima.

Pens je naglasio da je važno da svaka nova generacija sazna šta se dogodilo, i podsetio na herojstvo onih koji su kobnog dana radili u Pentagonu, a koji su se evakuisani, ali su se vraćali više puta u pogođenu zgradu da spasu preživele.

"Teroristi su se nadali da će slomiti naš duh, ali nisu uspeli", zaključio je Pens.

Foto AP

Pentagon / Print screen Youtube

Napadi 11. septembra 2001. godine predstavljaju najsmrtonosniji teroristički napad na američkom tlu, u kojem je poginulo 3.000 ljudi. Napad su izveli pripadnici terorističke organizacije Al Kaida, čiji su pripadnici oteli putničke avione koji su uzleteli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Foto AP

Na mestu na kojem su se nalazile kule STC u Njujorku podignuto je spomen-obeležje žrtvama, a sazidan je i novi Svetski trgovinski centar.