Posledice spoljne politike američkog predsednika Donalda Trampa izazivaju najveći strah kod Nemaca, pokazalo je istraživanje nemačke osiguravajuće kuće “R+V”, koje je objavio nemački dnevnik Velt.


Više od dve trećine Nemaca, 69 odsto, smatraju da je Trampova politika konfuzna i nepredvidiva i da bi mogla da učini svet mnogo opasnijim.

“Trampova nemilosrdna politika da Amerika dolazi na prvo mesto, njegov agresivan stav o međunarodnim sporazumima i ništa manje agresivan stav o spoljnoj trgovini i bezbednosti plaši najveći deo populacije”, objašnjava istraživač Manfred Smit.

Nemci su, pokazalo se, podjednako zabrinuti zbog masovnih migracija i socijalnih tenzija koje bi one mogle stvoriti, pa su se tako ti strahovi našli na drugom i trećem mestu ovogodišnjeg istraživanja.


PROČITAJTE JOŠ: ISTRAŽIVANjE: Mladi Nemci najliberalniji u Evropi

Sumnja da nemački političari mogu da se izbore sa problemima sa kojima se zemlja suočava je takođe vrlo prisutna.

Zbog serije terorističkih napada koji su potresli Evropu prošle godine je strah od terorizma bio na prvom mestu u anketi, ali se ove godine nalazi na petom.Strah od ekonomskih problema je sve manji, a preovladava zabirnutost da bi dugovanja u evrozoni mogli da utiču na nemačke građane.

Nemci strahuju i od političkog i verskog ekstremizma, prirodnih katastrofa izazvanih klimatskim promenama, kao i drugih ekoloških problema.

Istraživanje nemačke osiguravajuće kuće organizuje se već 25 godina, a ispitanici odgovaraju na pitanja o političkim, ekonomskih, ličnim i ekološkim problemima koji ih najviše brinu.

Ove godine sprovedeno je u junu i julu, a 2.335 ispitanika odgovaralo je na 21 pitanje.