Skoro 90 mrtvih slonova pronađeno je u blizini rezervata u Bocvani, što je najveći broj ubijenih slonova pronađenih na jednom mestu na području Afrike.

Udruženje "Slonovi bez granica" okrivilo je za smrt slonova lovokradice, a naučnici koji su pokrenuli istragu rekli su da je 87 slonova ubijeno zbog kljova, pre nekoliko nedelja, prenosi BBC.

Pročitajte još: Lovokradice ubile 11.000 slonova u Gabonu

"Šokiran sam. Ovo je najveći lov na slonove do sada bilo gđe u Africi. Zabrana lova na slonove donesena je 2015. godine, a od tada se broj ubijenih slonova udvostručio", rekao je Majk Čejs iz Udruženja "Slonovi bez granica".

Kako se navodi, trećina afričkih slonova stradala je u poslednjih 10 godina, a 60 odsto slonova iz Tanzanije ubijeno je u poslednjih pet godina.

Bocvana se smatra "poslednjim utočištem slonova" zbog strogih zakona koji imaju za cilj da spreče ilegalnu trgovinu slonovačom.

Pročitajte još: Slonove premeštaju u mirnije okruženje, putovaće 1.500km

Iako ne postoji ograda na međunarodnoj granici, prema podacima dobijenim na osnovu praćenja slonova utvrđeno je da se oni povlače iz Angole, Namibije i Zambije i ostaju unutar granica Bocvane gde se smatra da su bezbedni i gde su retki slučajevi ubijanja ovih životinja.

Bocvana se često opisuje i kao poslednje utočište slonova o čemu govori i podatak da u njoj živi 130.000 slonova.

"Upozorili su nas na problem krivolova i mislili smo da smo spremni na to", rekao je Čejs.