BERLIN - Evropski komesari razmatraće predlog o ukidanju prelaska sa zimskog na letnje računanje vremena u zemljama članicama, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, ističući da milioni ljudi u EU žele letnje računanje vremena tokom cele godine.

„O tome ćemo odlučiti u petak“, rekao je Junker za nemačku televiziju, prenosi Rojters.

Ukoliko komesari usvoje neku odluku, ona postaje pravosnažna tek kada je potvrde vlade svih država članica, kao i Evropski parlament.

Junker je naveo da je istraživanje pokazalo da 80 odsto građana EU želi da se letnje računanje vremena zadrži cele godine. Zakoni EU zahtevaju pomeranje sata jedan sat unapred poslednje nedelje u martu i unazad poslednje nedelje u oktobru.

PROČITAJTE JOŠ - Neće više biti pomeranja sata?

Ali Finska, čiji je glavni grad najsevernija prestonica Evrope, ove godine je pozvala EU da prekine sa tom praksom, za koju kritičari govore da može da izazove zdravstvene probleme, pogotovo kod dece i starijih ljudi.

Istraživanje je pokazalo da promene računanja vremena mogu da ugroze raspored spavanja i da utiču na produktivnost na poslu.

Međutim, postoje i artgumenti da promena računanja vremena omogućava više jutarnje svetlosti tokom zime i produžava dan leti, što može sprečiti saobraćajne nezgode i čuva energiju.

Veliki broj zemalja van EU prestalo je sa praksom pomeranja kazaljki, uključujući Rusiju, Tursku, Belorusiju i Island.