LONDON - Francuski i britanski ribari sukobili su se zbog školjki, a tom prilikom Francuzi su britanske kolege vređali, bacali kamenice i dimne bombe na njih, prenosi Bi-Bi-Si.

Sukob se dogodio 12 nautičkih milja od obale Normandije, blizu zaliva Sene. Bi-Bi-Si navodi da se incident dogodio kada je oko 40 francuskih brodova tokom noći protestvovalo zbog takozvane "britanske pljačke".

"Francuzi su pokušali da kontaktiraju Britance kako bi ih ubedili da prestanu sa ribarenjem, ali su se sukobili. Bacane su i kamenice ali niko nije povređen", izjavio je šef Službe za ribolov Normandije Dimitri Rogof.

Neki brodovi su oštećeni u sukobu. "Za Britance to je otvoreni bar - oni ribare kada hoće, gde hoće i koliko hoće", rekao je Rogof.

PROČITAJTE JOŠ - Pirati opljačkali olupine britanskih brodova iz Drugog svetskog rata?

Kako se navodi, britanski brodovi su imali dozvolu za ribarenje u toj oblasti bogatoj školjkama, međutim njihovo prisustvo je razbesnelo Francuze koji su ih optužili za "besramnu eksploataciju zaliha školjki".

Zbog incidenta, britanski ribari su zatražili zaštitu vlade, dok se Francuzi žale na gubitak "primarnog resursa".

Sukob između Francuza i Britanaca oko školjki postoji već 15 godina, a poslednjih pet na snazi je bio sporazum po kome veći britanski brodovi nisu zalazili u tu oblast u zamenu za više "ribarskih prava".

Po tom dogovoru, britanski brodovi mogu da skupljaju školjke tokom godine, međutim po francuskom zakonu sezona ribolova na školjke je ograničena u periodu od 1. oktobra do 15. maja.