MOSKVA


OD STALNOG DOPISNIKA

PRE nego što u subotu predveče stigne na razgovore sa Angelom Merkel u Brandenburgu u dvorcu Mezeberg, predsednik Rusije Vladimir Putin će doći u Grac gde će prisustvovati svadbi austrijske ministarke spoljnih poslova Karin Knajsl (53).

Pročitajte još: HAOS U AUSTRIJI ZBOG RUSKOG PREDSEDNIKA: Pozvala Putina na svadbu, traže njenu ostavku

Za vreme Putinove posete Beču početkom juna, Karin Knajsl ga je pozvala da prisustvuje njenom slavlju. To je prvi brak Karin, a udaje se za Volfganga Mejlingera (54), biznismena i finansijera koji je austrijskoj javnosti postao poznat tek kada je počeo da se pojavljuje u društvu ministarke Knajsl.

Pročitajte još: Putin 18. avgusta na venčanju austrijske šefice diplomatije

Slavlje će se održati u zavičaju mladoženje, na jugu Austrije u Štiriji koja je poznata po vinogradima. Zbog dolaska Putina austrijska policija je preduzela posebne mere sigurnosti, a angažovani su i specijalci iz jedinice "Kobra".

Karin Knajsl je postala ministar spoljnih poslova Austrije u decembru prošle godine na predlog premijera Sebastijana Kurca, bez obzira na to što ona nije član nijedne partije. Doduše, Karin je godinama sarađivala sa Austrijskom narodnom partijom na čijem je čelu Sebastijan Kurc.

STIŽE I PREMIJER IZ BEČA DOLAZAK ruskog predsednika na svadbu u južnu Austriju potpuno je skrenuo u stranu pitanje ko će još od političara prisustvovati ovom događaju, ali prema najavama ORF, državne televizije Austrije, među zvanicama je i austrijski premijer Sebastijan Kurc. O poklonima koje donose ovako visoke zvanice zasad nema pomena.

U Ministarstvo spoljnih poslova ona je prvi put došla 1990. i osam narednih godina je zauzimala razne funkcije, među ostalima i u ambasadama u Parizu i Madridu. Zatim je držala predavanja iz međunarodne politike i bavila se novinarstvom. Karin govori čak sedam jezika među kojima su i mađarski, arapski i ivrit (hebrejski).

Interesantno je da je Karin Knajsl deo svog detinjstva provela u Jordanu, gde je njen otac bio lični pilot kralja Huseina, a majka stjuardesa. U Beču je studirala jezike Bliskog istoka, a zatim je nastavila studije na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalimu, a potom na Univerzitetu Jordana. I svoj prvi intervju na funkciji ministra dala je na arapskom.

Planirano je da Putin na svadbi bude kratko, on će čestitati mladencima, porazgovarati s njima, a zatim će krenuti avionom u Berlin.

Putinov dolazak na svadbu Karin Knajsl mnoge je iznenadio jer do sada, on nije bio u tako prisnim odnosima ni sa jednim stranim ministrom da bi bio gost na ovakvoj vrsti proslave. Ali i ovde ima politike, jer je najverovatnije ovoj nesvakidašnjoj poseti doprineo i stav rukovodstva Austrije koje je ignorisalo traženje Vašingtona i Londona da se Rusiji uvedu sankcije i proteraju njene diplomate posle afere "Skripalj" kad su bili otrovani bivši ruski vojni obaveštajac, koji je radio za Britance, i njegova ćerka Julija.

Inače, dobro je poznato da je Putin u najboljim odnosima od svih stranih državnika sa Gerhardom Šrederom, bivšim nemačkim kancelarom, kao i bivšim italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem.
UKRAJINA NEZADOVOLjNA


Kritika je došla i iz Ukrajine, gde je predsedavajući spoljnopolitičkog odbora parlamenta Hana Hopko (na slici) na "Tviteru" napisala da Austrija "od danas ne može biti više posrednik u Ukrajini" i da se ne može smatrati neutralnom zemljom.

Sada u Moskvi neki politikolozi prognoziraju da bi taj krug mogao da se proširi "novim prijateljima", mladim Sebastijanom Kurcom, kao i šefom austrijske diplomatije Karin Knajsl.

Kurc je bio u februaru ove godine u Moskvi, a zatim je izjavio da EU mora jačati ekonomske veze sa Rusijom. Uz to, Austrija je jedna od najotvorenijih pristalica gradnje gasovoda "Severni tok 2".

Dolazak Putina na svadbu Karin Knajsel naišao je na kritiku poslanika Zelenih u Evropskom parlamentu Mišela Rejmona. On je zatražio ostavku Knajselove ne uvažavajući objašnjenje da je svadba privatna stvar. "Putin je najagresivniji spoljnopolitički protivnik EU. Zbog toga je potpuno neprihvatljivo da Knajsel Putina privatno zove na jednu feštu", poručio je poslanik i dodao da austrijsku vladu u EU posmatraju kao "produženu ruku ruskog režima u Uniji".