Kompanija Autostrade per l Italija koja je upravljala mostom u Đenovi koji se u utorak urušio, pripada infrstrukturnom koncernu Atlantija iza kojeg, između ostalih, stoji i porodica Beneton, piše nemački "Bild".


Ova porodica italijanskih industrijalaca - poznata i po istoimenoj modnoj marki - ima 30 odsto udela u koncernu i najveći je njegov akcionar.

Atlantija je prošle godine ostvarila neto dobit od 1,17 milijardi evra i obrt od 5,97 milijardi evra, piše nemački tabloid.

Ta kompanija upravlja sa više od 5.000 kilometara autoputa - pre svega u Italiji gde kontroliše 51 odsto saobraćajne mreže, ali i u Brazilu, Indiji, Čileu i Poljskoj.

Italijanska vlada smatra da je za rušenje nadvožanjaka odgovorina Autostrada i namerava da joj oduzme dozvolu za koncesiju.


PROČITAJTE JOŠ: Otkriven uzrok pada mosta u Đenovi, spremaju se optužnice, proglašeno vanredno stanje


Atlantija je ranije saopštila da bi način na koji italijanska vlada najavljuje da će pre kraja istrage kompaniji Autostrade per l Italija oduzeti koncesiju nakon urušavanja mosta kojim ona upravlja, naneo štetu investitorima u toj infrastrukturnoj grupi.


Alesandro i Lučijano Beneton


Takođe poručuje da je za raskid ugovora o koncesiji potrebno da se utvrde konkretni propusti u poslovanju kompanije, kao i uzork rušenja mosta.

U međuvremenu, mediji prenose, da se Atlantija danas suočava i sa problemima na berzi.

Takođe, vlasti Ligurije saopštile su da je ponovo došlo do promene u bilansu nastradalih od rušenja mosta i da se broj žrtava popeo na 39, dok je povređeno 16 ljudi, među kojima devet teže.