Ovog vikenda Lisabon će, prema najavama, biti među najtoplijim gradovima na svetu, dok će u nekoliko mesta u jugozapadnoj portugalskoj oblasti Alentežo pogoditi temperature od 47 stepeni.

Velike vrućine u Evropi pogodile su najviše Španiju i Potugaliju, gde su vlasti na oprezu zbog mogućnosti izbijanja šumskih požara.

Švajcarska je zbog visokih temperature vojnicima dozvolila da nose pantalone kratkih nogavica, a supermarketi u Finskoj pozvali su kupce da prespavaju kod njih kako bi se rashladili, piše Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ: Pozivaju potrošača da spavaju u prodavnicama, vojnici u šorcevima

Tropsko leto donelo je velike suše i požare Velikoj Britaniji i Grčkoj, gde je poginulo 88 ljudi.

PROČITAJTE JOŠ: Toplotni talas u Evropi - novi znak globalnog zagrevanja

Švedska se od sredine jula bori sa požarima, a u petak je izdala saopštenje na opasnost od izbijanja novih.

“Pakleni” talas iz Severne Afrike prouzrokovao je na Pirinejskom poluostrvu najveći toplotni udar još od 2003. godine, koja se pamti i po najgorim šumskim požarima.

Temperatura od 40 stepeni u Španiji i Portugalu biće sve do nedelje, a očekuje se i porast za dva do tri stepena.

Dosadašnja rekordna temperatura u ove dve države iznosila je nešto više od 47 stepeni.

Mediji u Portugaliji pišu da bi temperature mogle da budu više od onih u Dolini smrti u Kaliforniji, jednom od najtoplijih mesta na svetu.

Više od 400 vatrogasaca uz pomoć devet aviona i helikoptera gasilo je u petak šumski požar u turističkom kraju, na jugu Portugala i zbog opreza evakuisano je nekoliko stanovnika, kažu spasilačke službe. Uz pomoć iz vazduha, vatrogascima je 121 vozilo pomagalo u gašenju tog požara.

Požar se širi na dva fronta ka teškopristupačnom području, potpomognut je vetrom, ali se vatrogasci "uspešno bore" s vatrom.

S obzirom na prognoze za Španiju i Portugal, moglo bi doći do rušenja evropskog rekorda od 48 stepeni, zabeleženih u Atini 10. jula 1977. godine.

Najviša zabeležena temperatura u Portugalu iznosi 47,4 stepeni, koja je izmerena 2003. godine. Rekord susedne Španije je 47,2 stepeni iz 1994. godine.