Mađarska mora da se povuče iz procesa usvajanja "globalnog migracijskog paketa" Ujedinjenih nacija, jer bi to imalo obvezujući učinak na države članice te organizacije, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.


On je to rekao u Njujorku gde u sedištu UN učestvuje na sastancima na kojima se raspravlja o nacrtu migracijskog paketa.


Sijarto je agenciji MTI kazao da Mađarska mora jasno da kaže da nikada neće prihvatiti obvezujuće bilo koje odredbe paketa.


PROČITAJTE JOŠ: Sijarto: Pristupanje Crne Gore EU 2025. predaleko i nerealno


"Finalni tekst je u potpunosti ptrotiv zdravog razuma i u suprotnosti je sa mađarskim interesima i naporima usmerenim na obnavljanje stabilnosti u Evropi. Cilj nacrta je da nemarno promoviše migracije i fokusira se isključivo na interese Afrike, Južne Amerike i malih ostrvskih država, budući da definiše migracije kao fundamentalno ljudsko pravo. To je pogrešan pristup", rekao je Sijarto.


Ukoliko bi se nacrt usvojio, odredbe tog dokumenta bi se kvalifikovale kao "pozivnica" za migrante koji bi mogli da izazovu novi talas "miliona migranata, rekao je Sijarto i dodao da bi prema tom paketu države bile u obavezi da pruže sve usluge svakom migrantu, na isti način kao i svim lokalnim građanima.


Prema njegovim rečima, predloženi paket je "ista igra" kao i kvote u EU, zbog čega će predložiti mađarskoj vladi da se povuče iz procesa usvajanja tih zakona.