MAđARSKI parlament usvojio je u sredu paket zakona po kome će advokati i aktivisti nevladinih organizacija koji budu pomagali ilegalnim migrantima provesti godinu dana iza rešetaka. Vlada premijera Viktora Orbana pokrenula je proceduru za usvajanje ovog zakona, nazvanog neformalno "Stop Sorošu", pošto je Đerđ Soroš, američki milijarder mađarskog porekla, optužen da podržava muslimanske migrante i pomaže im.

Novim rešenjima se pooštravaju i kriterijumi za davanje azila, tako da azil od Mađarske ne može da traži niko ko je u ovu zemlju ušao iz države u kojoj mu život nije ugrožen. Prema novim zakonima, "svaka finansijska podrška ilegalnoj migraciji, sticanje finansijske dobiti iz nje, ili preduzimanje takvih aktivnosti u rasponu osam kilometara od granice, kazniće se zatvorskom kaznom od 12 meseci". Nadzor granice, prikupljanje, ili distribuiranje informacija, postavljanje, ili organizovanje mreže pomoći, takođe se podvodi pod pružanje pomoći migrantima.

Pročitajte još:MILIJARDER SE OBRUŠIO NA RUSE I ITALIJANE: Soroš: Vicepremijera plaća Putin? Salvini: Soroš u Italiji?Sramota

U prvoj godini evropske migrantske krize, 177.000 ljudi zatražilo je azil od vlasti u Budimpešti, ali ga je dobilo jedva nekoliko hiljada. Prošle godine broj registrovanih azilanata pao je na oko tri hiljade.

Parlament u Budimpešti ovaj propis usvojio je samo nekoliko sati pošto su se članice EU najteže pogođene migrantskom krizom - Nemačka, Francuska, Austrija, Italija, Španija, Grčka i Bugarska - dogovorile da, tokom predstojećeg vikenda, na mini-samitu u Briselu, pokušaju da trasiraju put rešavanju gorućih problema na Starom kontinentu. Agencija UN za izbeglice bezuspešno je apelovala na mađarske zvaničnike da odlože donošenje ovog zakona, do samita EU krajem meseca.

Pročitajte još:Soroš: Tramp je ultimativni narcis spreman da uništi svet

Kancelar Austrije Sebastijan Kurc najavio je, istovremeno, da se Austrija sprema za meru vraćanja migranata sa nemačke granice za šta se zalaže i nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer. Za sredu je bio planiran i sastanak takozvane Višegradske četvorke, Mađarske, Poljske, Slovačke i Češke, zemalja koje su rešene da zaustave prodor migranata na svoju teritoriju.