Ruska rublja nastavila je danas da gubi vrednost, treći dan posle novih sankcija SAD Rusiji.

Dolar je danas koštao više od 64 rublje, posle novog pada od dva odsto, mada je sredinom dana ruska valuta s malim oporavkom na 63,8.

Rublja je poslednji put bila na ovom nivou 2016, navodi Asošijejted pres. Evro se približio na 80 rublji, ali se potom vratio na 79.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela je u petak nove sankcije za sedam ruskih oligarha i 17 ruskih državnih zvaničnika kao i njihovih firmi zbog "štetnog delovanja".

Pročitajte još - POSLE SANKCIJA SAD: Ruska kompanija izgubila skoro polovinu berzanske vrednosti


Među njima su Oleg Deripaska, vlasnik aluminijumskog giganta Rusala, Igor Rotenberg i Viktor Vekselberg, važni akteri u energetskom sektoru kao i Kiril Šamalov, koga je Vašington predstavio kao zeta predsednika Vladimira Putina, mada su se prema nepotvrđenim izveštajima on i Putinova ćerka u međuvremenu razveli.

Sankcije SAD izazvale su nagli pad pogođenih kompanija, pre svega proizvođača aluminijuma Rusal, ali su potresle i šire tržište, posebno banke koje bi mogle biti izložene zbog sankcionisanih firmi.

Akcije Rusala su naglo pale pošto su objavljene sankcije - za 50 odsto na berzi u Hong Kongu, a kompanija je upozorena da bi mogla da ode u stečaj.