STO najvećih svetskih proizvođača oružja zabeležilo je prošle godine rast prodaje od 1,9 posto u odnosu na prethodnu, a vrednost trgovine je dostigla 374.000.000.000 USD, objavio je švedski Međunarodni Mirovni istraživački institut iz Stokholma, prenosi CNN.

" Rast prodaje je očekivan i ojačan implementacijom novih glavnih programa o oružju, zatim vojnih operacija koje su u toku u nekoliko država i dugotrajnih regionalnih napetosti, što sve dovodi do povećanja narudžbina za proizvodnju oružja i ratne tehnike, navodi se u Izveštaju.

Proizvođači oružja u Južnoj Koreji koji sve više snabdevaju svoju vojsku pokazuju najveći postotak porasta od svih zemalja.

Povećana proizvodnja oružja je zapravo odraz straha od mogućeg sukoba sa Severnom Korejom, pa je prodaja ratne opreme i oružja u toj zemlji porasla za čak 20 posto u odnosu na 2016. i dostigla 8.400.000.000 USD.

PROČITAJTE JOŠ - Ruski proizvođači oružja među najboljima

Američke firme zadržale su se na samom vrhu ove industrije s porastom prodaje od četiri posto, odnosno na više od 217.000.000.000 USD, što je čak 58 posto svetske trgovine.

Američka odbrambena firma Lockheed Martin - najveći je svetski proizvođač - imala je rast prodaje od 11 posto u 2016. godini zahvaljujući povećanju isporuci lovaca F-35, kao i njihove firme Sikorsky koja proizvodi helikoptere.

Aude Flojrant, iz švedskog instituta kaže da je uveren da će se rast prihoda u SAD-u verovatno nastaviti.

Predsednik Tramp, naime, želi da poveća budžet Pentagona i obnovi američki nuklearni arsenal.

I prodaja ruskih firmi porasla je za 3,8 posto, na 26,6 milijardi dolara, što je nešto sporije u odnosu na prethodne godine.

PROČITAJTE JOŠ - AMERIČKI MEDIJI: Ruski tenk T-90 konkurencija američkom „Abramsu“ i kineskom „Tip 99“ (VIDEO)

Moskva je podstakla potrošnju kako bi revidirala svoje vojne sposobnosti, ali nabavka je nedavno usporena zbog finansijske situacije u zemlji.

" Rusija je ozbiljno pogođena padom cene nafte i plina na svetskom tržištu", kaže Flojrant.

On je ukazao na regionalne sporove, kao što je situacija sa ostrvima u Južnom kineskom moru, što je takođe glavni razlog povećane prodaje oružja.

Područje je ključno zbog brodskog saobraćaja jer je to koridor za hiljade brodova, a bogato je rezervama nafte i plina.

Zbog toga sve zemlje iz okruženja, a to su Kina, Tajvan, Vijetnam, Filipini, Malezija i Bruneji imaju interese na tom akvatoriju.

Od 2014. su, kako se navodi, rasle napetosti, kada je Kina peščane sprudi pretvorila u ostrva i tamo izgradila aerodrom, luku i naoružala savremenim protiavionskim sistemima da bi upozorila američke ratne brodove i avione da se udalje iz tog područja

"Ostale zemlje, poput Vijetnama, naručile su podmornice i patrolne avione jer potez kineskih vlasti smatraju aspiracijom na taj teritorij", kaže Flojrant za CNN.