Papa Franja u Čile šalje najuglednijeg vatikanskog eksperta za seksualne zločine, radi istrage o biskupu koji je optužen da je štitio najozloglašenijeg sveštenika -pedofila u toj zemlji.

Vatikan je danas saopštio da će malteški biskup Šarl Šikluna otputovati u Čile "kako bi saslušao one koji su izrazili želju da pruže dokaze" o slučaju biskupa Huana Barosa, prenosi AP.

Pročitajte još: Papa: Virus ravnodušnosti preti da izbriše sećanje na Holokaust


Kontroverze vezane za Barosa dominirale su tokom upravo završene papine posete Čileu, ali su i pokazale da je papa nedovoljno informisan kad je reč o seksualnom zlostavljanju među sveštenstvom, navodi američka agencija.

Baros je bio štićenik Fernanda Kadarime, harizmatičnog i politički moćnog sveštenika koga je Vatikan sankcionisao zbog seksualnog zlostavljanja maloletnika 2011.

Pročitajte još: Papa: Lažne vesti su zlo, novinari da tragaju za istinom

Žrtve seksualnog zlostavljanja su čileanskim tužiocima rekle da su Baros i drugi sveštenici viđali kako Karadima ljubi mlade i da su znali za njegovo perverzno ponašanje, ali da ništa nisu preduzeli.

Nakon što je Karadima sankcionisan, čileanski biskupi su bili uporni u nameri da posledice tog skandala ublaže, pa su ubedili Vatikan da Baros i još dva biskupa kojima je Karadima bio mentor treba da podnesu ostavku.

Međutim, papa Franja je taj plan zaustavio, tvrdeći da protiv njih ne postoji nijedan dokaz, i prešao je preko prigovora lokalnih biskupa, a u januaru 2015. je Barosa imenovao na čelo biskupije Osorno.

Barosovo prisustvo u toj biskupiji je od tada stvaralo sve dublje podele, pri čemu su ga odbacivali i sveštenici i svetovna zajednica, protestujući protiv njegovog imenovanja.

Pitanje Barosove nevinosti ili krivice opseda papu Franju nakon što je tokom posete Čileu rekao tamošnjem novinaru da su optužbe protiv Barosa "kleveta" i da će intervenisati tek ako bude postojao "dokaz" protiv Barosa.