Proglašavamo istočni Jerusalim glavnim gradom države Palestine i pozivamo druge zemlje da priznaju državu Palestinu i okupirani istočni Jerusalim kao njen glavni grad - naveli su muslimanski lideri u saopštenju posle samita Organizacije Islamske saradnje, u sredu u turskom gradu Istanbulu. Oni su, istovremeno, upozorili da odluka američkog predsednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima kao izraelske prestonice podstiče "ekstremizam i terorizam".

Na skupu čiji je cilj bio utvrđivanje jedinstvenog stava posle odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prebaci američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, ističe se da se odluka Vašingtona o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela smatra znakom da se SAD povlače iz uloge pokrovitelja mira na Bliskom istoku.

PROČITAJTE I: Ambasador Palestine u Srbiji: Tramp nam neće oduzeti Jerusalim

Obraćajući se okupljenima na vanrednom samitu organizacije koja broji 57 zemalja, generalni sekretar Jusef bin Ahmad al Otamin istakao je da je odluka SAD da priznaju Jeruslim "izuzetan izazov" s kojim su se suočile muslimanske zemlje, jer bi mogla da podstakne nasilje u regionu, dajući ekstremistima izgovor da poseju haos.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je odluku Vašingtona nazvao "nagradom za izraelske terorističke akte". Predsednik Irana Hasan Rohani ocenio je da je jedini razlog zbog kojeg se Tramp "usudio" na ovaj korak to što su pojedinci u regionu želeli da uspostave veze sa Izraelom. On je najavio mogućnost povlačenja članstva Palestinske uprave iz međunarodnih tela zbog takve odluke.

PROČITAJTE I: Opšti "Juriš" na Jerusalim

Palestinski predsednik Mahmud Abas ocenio je da je prvi put ceo svet ustao protiv Trampa, čak i Britanija, Kanada i Australija, i pozvao UN da preuzmu odgovornost za bliskoistočni mirovni proces i ožive ga novim mehanizmom "pošto Vašington više ne može da ima nikakvu ulogu u pregovorima". Poslednji mirovni pregovori, pod pokroviteljstvom SAD, doživeli su krah još u aprilu 2014. godine.

Jordanski kralj Abdulah Drugi odbacio je svaki pokušaj da se izmeni status Jeruslima ili svetih mesta u njemu, rekavši da mira neće biti u regionu bez rešenje izraelsko-palestinskog sukoba:

- Sve nasilje rezultat je propusta da se pronađe mirno rešenje za palestinsko pitanje - rekao je kralj Abdulah, čija je Hašemitska dinastija zaštitnik muslimanskih svetih mesta u Jerusalimu.


ERDOGAN: KRAJ POSREDOVANjA SAD

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao na zatvaranju Samita da posredovanje Vašingtona u izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima "ne dolazi u obzir", dodajući da je taj proces "završen". On je kazao da je vreme da muslimansli lideri odluče među sobom ko će preuzeti ulogu SAD, kao i da razmotre da se o toj temi razgovara u UN: "Stvarni vlasnik te zemlje je Palestina, a Tramp želi da cela bude Izrael, proizvod evangelizma i cionističkog mentaliteta", rekao je Erdogan.