Američki predsednik Donald Tramp objavio je danas da je došao trenutak da Jerusalim bude zvanično priznat kao prestonica Izraela, ignorišući upozorenja arapskih i evropskih lidera.

"Procenio sam da je vreme da Jerusalim zvanično priznamo kao prestonicu izraela. Ovo nije ništa ni više, ni manje od priznavanja stvarnosti", rekao je Tramp, obrativši se u Beloj kući, dodajući da je priznanje Jerusalima odavno trebalo da se uradi i da je u najboljem interesu SAD, prenosi AP.

On je rekao da priznanje potvrđuje "očiglednu" činjenicu da je Jerusalim sedište izraelske Vlade, uprkos tome što je sporni status tog grada jedan od ključnih elemenata u izraelsko-palestinskom sukobu.

Američki predsednik je, ipak, dodao da SAD priznaju da konkretne granice izraelskog suvereniteta u Jerusalimu treba da budu rešene u pregovorima o konačnom statusu.

Pre Trampovog obraćanja u Beloj kući, arapski i muslimanski lideri upozoravali su na moguće nasilje, koje bi moglo da potekne od ovakve odluke.

Stotine Palestinaca palilo je danas američke i izraelske zastave, kao protest protiv odluke. Takođe su nazvali Jerusalim svojom "večitom prestonicom".

Tramp je istovremeno dao instrukcije Stejt departmentu da počne sa pripremama za premeštanje ambasade SAD iz Tel Aviva u taj grad, javio je AP.

Tramp je dodao da SAD ostaju duboko posvećene tome da olakšaju postizanje mirovnog sporazuma koji bi bio prihvatljiv za obe strane na Bliskom istoku.

NEMAČKA NE STOJI UZ TRAMPOVU ODLUKU


Nemačka ne podržava odluku predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, saopštila je danas neamčka kancelarka Angela Merkel.


"Nemačka Vlada ne podržava odluku Trampove administracije da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela. Nemačka Vlada nema takvu poziciju, jer bi status Jerusalima trebalo rešiti kroz soluciju dve države", rekla je Merkelova, prenosi Rojters.


Pročitajte još: AMERIČKI ZVANIČNICI NAJAVILI: Tramp će priznati Jerusalim za prestonicu Izraela; Rusija i papa zabrinuti

SAD: NIJE PROŠLA ODLUKA O OPOZIVU TRAMPA


Predstavnički dom Kongresa SAD nije izglasao odluku demokratskog kongresmena Ala Grina da opozove predsednika SAD Donalda Trampa.


Protiv odluke su glasali i republikanski i demokratski kongresmeni, a konačan rezultat glasanja bio je 364 protiv i 58 za.


Grin je želeo da opozove Trampa, zbog, kako kaže, "netrpeljivosti i rasizma", prenosi AP.


Liderka poslaničke grupe, Nensi Pelosi, rekla je da sada "nije vreme da se glasa o opozivu".


EU OZBILjNO ZABRINUTA ZBOG ODLUKE TRAMPA O JERUSALIMU


EU je danas izrazila ozbiljnu zabrinutost nakon što je predsednik SAD Donald Tramp priznao Jerusalim kao prestonicu Izraela, navodeći da bi to moglo da ima reperkusije po mirovnu perspektivu.


"Aspiracije obe strane moraju biti ispunjene i mora se naći način da se putem pregovora reši status Jerusalima kao buduće prestonice obe države", navela je šefica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini u saopštenju, prenosi Rojters.


MEJ: NE SLAŽEMO SE SA TRAMPOVOM ODLUKOM, NEĆE DOPRINETI MIRU


Britanska premijerka Tereza Mej ne slaže se sa odlukom predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, jer smatra da ta odluka neće doprineti miru u regionu, saopštio je danas portparol Mejove.


"Ne slažemo se sa odluko SAD da prebace svoju ambasadu i priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela.Verujemo da to ne pomaže miru u regionu", saopštio je portparol, prenosi AP.


NETANIJAHU POZDRAVIO ODLUKU TRAMPA O JERUSALIMU

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozdravio je danas kao "istorijsku" odluku američkog predsednika da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i premesti ambasadu SAD u taj grad.

Netanijahu je pozvao druge zemlje da slede postupak SAD i premeste svoje ambasade u Izraelu u Jerusalim, prenosi Rojters.

Izraelski premijer je u ranije snimljenoj video poruci rekao da svaki mirovni dogovor sa Palestincima mora da uključi Jerusalim kao izraelsku prestonicu.

Pročitajte još: Palestinci: Pregovori o miru su mrtvi ako SAD priznaju Jerusalim kao izraelski

HAMAS POZIVA PALESTINCE NA PROTESTE PROTIV ODLUKE TRAMPA

Stotine gnevnih Palestinaca protestovalo je danas u pojasu Gaze protiv odluke američkog predsednika Donalda Trampa da zvanično prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Demonstranti su zapalili američke i izraelske zastave, prenosi AP.

Hamas, militantna grupa koja kontroliše Gazu i koju SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom pozvala je na nove proteste u narednim danima.

Zvaničnik Hamasa Salah Bardavil rekao je da su Palestinci "danas na opasnom raskršću".

"Ili ćemo opstati ili propasti", dodao je on.

Bardavil je takođe rekao da "ako Tramp ili bilo ko misli da naš narod, naša nacija i otpor ne mogu da suzbiju njegove planove, onda greši".

GUTEREŠ: NEMA ALTERNATIVE DVODRŽAVNOM REŠENjU

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da nema alternative dvodržavnom rešenju između Izraela i Palestinaca i da je Jerusalim pitanje koje treba da bude rešeno u direktnim pregovorima o konačnom statusu.

"Uvek sam bio protiv bilo kojih unilateralnih mera koje će ugroziti šanse za mir između Izraelaca i Palestinaca", rekao je Gutereš posle odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

"U ovom trenutku velike zabrinutosti želim da budem jasan: nema alternative za dvodržavno rešenje. Nema Plana B", rekao je on novinarima, prenosi Rojters.

On je, takođe, dodao da će učiniti sve da podrži izraelske i palestinske lidere da se vrate svrsishodnim pregovorima.


ISLAMSKE ZEMLjE OSUĐUJU TRAMPOVU ODLUKU O JERUSALIMU


Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da Jerusalim prizna kao prestonicu Izraela izazvala je osudu i žestoke reakcije muslimanskih zemalja širom Bliskog istoka.


Egipat odbacuje odluku SAD o premeštanju ambasade u Jerusalim, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Egipta i dodaje da Trampovo priznanje Jerusalima kao izralske prestonice ne menja pravni status grada, prenosi Rojters.


Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da Iran "ozbiljno osuđuje" odluku SAD koja, kako se navodi, krši međunarodne rezolucije.


Saudijska Arabija izrazila je takođe protivljenje Trampovom potezu navodeći da on "provocira osećanja muslimana širom sveta".


Katar je takođe ocenio da odluka o premeštanju američke ambasade u Jerusalim predstvlja "opasnu eskalaciju i smrtnu kaznu za sve koji žele mir", prenosi Al Džazira.


Jordanski kralj Abdulah II izrazio je zabrinutost u telefonskom razgovoru sa Trampom kome je rekao da ignorisanje prava Palestinaca, muslimana i hrišćana u Jerusalimu može samo da izazove širenje ekstremizma.


Liban takođe upozorava da Trampova odluka preti mirovnom procesu i stabilnosti u regionu.


TURSKA: SAD DA PREISPITAJU ODLUKU O PRIZNANjU JERUSALIMA


Tursko ministarstvo spoljnih poslova danas je osudilo odluku SAD da priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, nazivajući je "neodgovornom" i pozvao Vašington da preispita taj potez.


Istovremeno, nekoliko stotina demonstranata okupilo se ispred američkog konzulata u Istanbulu, prenosi Rojters.


Protest je uglavnom miran, iako su neki od demonstranata bacali novčiće i druge predmete na konzulat.


"Pozivamo američku administraciju da preispita odluku koja bi mogla da ima veoma negativan ishod i da izbegnu korake koji će ugroziti multikulturalni identitet i istorijski status Jerusalima", saopštilo je tursko ministarstvo.