DAN pred promociju novih dresova fudbalske reprezentacije Španije, onih u kojima će igrati na Mundijalu u Rusiji iduće godine, zakazanu za 8. novembar, svečani čin je otkazan. Nije bilo klasičnog govora funkcionera, fotografima i kamermanima pozirali su fudbaleri. Razlog je polemika u javnosti o "revolucionarnom izgledu" nove opreme koju je, kao i u poslednjih 25 godina, izradio "Adidas".

Mnogima je zasmetala treća boja, ljubičasta, u romboidima koji su vertikalno na desnoj strani dresa. Asocirala ih je na Drugu republiku, državno uređenje u Španiji od 14. aprila 1931. kada je srušena monarhija pa do 1. aprila 1939, odnosno do kraja građanskog rata. Uz žutu i crvenu, treća boja bila je ljubičasta, koja je tradicionalno vezivana za neke liberalne pokrete i ideje iz 19. veka.

FEDERACIJA tvrdi da treća boja nije ljubičasta nego "tamnoplava", proizvođač odbija bilo kakve političke konotacije, ali polemika je bila servirana. Madridski sportski dnevnik "As" preuzeo je sa neke društvene mreže foto-montažu u kojoj su glave Đordija Albe, De Hee, Asensija, Kokea i Iska zamenjene glavama Fidela Kastra, Lenjina, Marksa, Staljina i Uga Čavesa, valjda kao simbola levice, komunizma i svega ostalog što se, očito, i dalje smatra političkom jeresi.

PROČITAJTE JOŠ: Puđdemon: Tretiraju me kao narkodilera, serijskog ubicu...; Nove demonstracije u Barseloni

POLEMIKA oko novog dresa uveliko traje. Nižu se komentari svih vrsta, od onih tipa "to su gluposti" do izjava političara. Pablo Iglesijas, lider leve partije "Podemos", napisao je da "španska reprezentacija odavno nije igrala u tako lepim dresovima". Na istoj liniji je bio i Alberto Garson, koordinator "Ujedinjene levice", dok je ministar obrazovanja, kulture i sporta Injigo Mendez de Vigo rekao da je reprezentacija "imala i bolje dresove".

Na društvenim mrežama je bilo svakakvih komentara, od podrške do kritike, oštre, ironične ili cinične. Neko je poručio da "državno tužilaštvo traži dizajnera dresa za Mundijal u Rusiji". Ima i "odricanja" od reprezentacije koja igra u "republikanskim dresovima" uz želju da se ispadne u prvom krugu...

PROČITAJTE JOŠ: Rahoj: Izbori u Kataloniji za "novo političko doba"

PROMOCIJA

NOVI dres reprezentacije ostaje u opticaju, ako ni zbog čega drugog onda zbog 25 miliona evra, koliko "Adidas" godišnje ubacuje u kasu španske federacije.

Premijera dresova je bila sinoć u prijateljskom meču protiv Kostarike u Malagi.