Vlasti Madagaskara pokušavaju da obuzdaju kugu koja je endemska na tom ostrvu i od koje je u poslednjih nekoliko nedelja umrlo dvadesetak ljudi, pa su zabranjena velika javna okupljanja u prestonici Antananarivu kako bi se sprečilo širenje bolesti, prenosi AP.

Navodi se da je među žrtvama i košarkaški trener sa Sejšelskih ostrva čiji je tim učestvovao na turniru u glavnom gradu Madagaskara, a lokalni mediji su preneli da je u samoj prestonici od kuge umrlo petoro ljudi.

Pročitajte još: PRORADIO VULKAN: Evakuacija stanovništva u državi Vanuatu, Australija poslala brod (VIDEO)

Vlasti su započele akciju dezinfikovanja školskih učionica u Antananarivu, zbog čega je đacima preporučeno da narednih dana ostanu kod kuće. Navodi se da su mnogi žitelji kupili hirurške maske i velike količine lekova, zbog čega raste strah od njihove nestašice.

Džez festival "Madadžezkar", koji je trebalo da bude otvoren u prestonici ove nedelje, otkazan je do daljeg.

Pročitajte još: Pao vojni avion u Kongu, poginulo svih 12 članova posade

AP navodi da su slučajevi kuge zabeleženi i u lučkom gradu Toamasina na istoku zemlje, kao i u drugim mestima.

Svetska zdravstvena organizacije (NjHO) objavila je u nedelju da je inficirano najmanje 114 osoba i da je bolest, za razliku od ranijih slučajeva, izbila u velikim urbanim sredinama, zbog čega je povećan rizik od daljeg širenja zaraze.

Navodi se da je NjHO poslala osoblje i lekove, uključujući antibiotike, na Madagaskar i podsetila da se na tom ostrvu godišnje zabeleži oko 400 slučajeva kuge, uglavnom bubonske.

"Bubonska kuga se širi preko zaraženih pacova ujedom buve, kao i preko pluća kontaktom čoveka sa čovekom. Bolest koja je sada izbila ima oba oblika", saopšteno je iz WHO.

Ova organizacije je navela da je kuga "bolest siromašnih" koja može vrlo brzo da ubije ukoliko se ne leči, ali da je izlečenje moguće ako se antibiotici primene u ranoj fazi.