Zamenik gradonačelnika Beča i potpredsednik Slobodarske partije Austrije (FPO) Johan Gudenus oštro je kritikovao šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca zbog njegovih čestitka nosiocu liste Zelenih Ulrike Lunaček na njenom zalaganju za nezavisnost Kosova.


Kurc, inače i šef Narodne partije Austrije (OVP), nedavno je na početku televiziskog duela Lunačekovoj kao poklon predao uramljeno pismo zahvalnosti potpredsednika kosovske vlade Envera Hodžaja, koji hvali njeno zalaganje kao izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo, za nezavisnost Prištine.

"Ministar inostranih poslova Austrije trebalo bi da zna da je na Kosovu prekršena Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244. Trebalo bi više da se bavi međunarodnim pravom pre nego što se priključuje čestitkama Lunačekovoj na njenom zalaganju za nezavisnost Kosova", kaže Gudenus u izjavi Tanjugu.

On je podsetio da Rezolucija 1244 jasno govori o tome da je Kosovo deo Srbije.

"Kao ministar Kurc ne bi trebalo pred kamerama da se priključuje zahvalnosti za zalaganja za nezavisnost Kosova. To nije diplomatski i nije na osnovu rezolucije UN", primećuje Gudenus.

FPO je jedina parlamentarna stranka u Austriji koja se protivi nezavisnosti Kosova i to je činila i 2008. kada je tadašnji kancelar i šef Socijaldemokratske partije (SPO) Alfred Guzenbauer odlučio da Beč prizna jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, podsetio je on.