MOSKVA


OD STALNOG DOPISNIKA


Predsednik Rusije Vladimir Putin u sredu 27. septembra 2017. dao je komandu da se uništi poslednja bomba punjena hemijskim otrovom. Tako će taj datum biti zapamćen u istoriji po tome što je Rusija uništila svo svoje hemijsko oružje. Ono joj je ostalo u nasleđe od SSSR-a, a njime se moglo uništiti sve živo na kugli zemaljskoj.

Poslednji primerci hemijskog oružja Rusi su uništili u republici Udmurtiji u selu Kizner gde je bila napravljena specijalna fabrika. Time je Rusija ispunila sve svoje obaveze koje je preuzela kad je potpisala konvenciju o zabrani proizvodnje i primene hemijskog oružja. Zapravo, Moskva je preuzela obavezu da uništi hemijsko oružje do kraja decembra 2018. ali ga je likvidirala znatno ranije. Za taj veliki posao potrošeno je više od 330 milijardi rubalja.

PROČITAJTE JOŠ: Putin smenio visoke oficire u vojsci


U toku 2016. godine posao uništavanja hemijskih otrova završen je u šest fabrika i 2017. je radio samo objekt "Kizner", u republici Udmurtiji gde je uništena tzv. složena hemijska municija.

Prema podacima OUN u celom svetu je bilo 70.500 tona hemijskog oružja. Od toga je najveći deo bio u SSSR-u, pa je Rusiji ostalo kao "miraz" oko 40.000 tona otrova, a u SAD oko 27.000 tona. Amerikanci će svoje hemijsko oružje uništiti do kraja 2025. godine.

PROČITAJTE JOŠ: Putin otkrio koja mu je osobina kod ljudi najvažnija