BUENOS AJRES - U skrivenoj sobi u jednoj kući u blizini argentinske prestonice Buenos Ajresa policija je pronašla, kako veruje, najveću kolekciju nacističkih artefakata u zemlji.

Među "nacističkim blagom" su bista Adolfa Hitlera, lupe spakovane u elegantnim kutijama sa svastikama, kao i jezivi medicinski instrumenti korišćeni za merenje obima glave.

Oko 75 predmeta pronađeno je u kući kolekcionara u Bekaru u predgrađu Buenos Ajresa, a nadležni veruju da su u pitanju originali koji su pripadali visoko rangiranim nacistima koji su u Južnoj Americi pronašli utočište posle bekstva iz Nemačke nakon Drugog svetskog rata.

"Preliminarna istraga ukazuje da je reč o originalima", izjavila je za agenciju AP ministar za bezbednost Argentine Patricija Bulrih.

Ona je navela da su pronađene i stare fotografije, među kojima i Hitlera.

Među predmetima je i statua nacističkog orla iznad svastike, nacistički peščani sat i kutija sa usnom haromonikom.

Najupečatljiviji predmet je foto negativ na kom se vidi Hitler kako drži lupu, sličnu onima pronađenim u kutijama sa svastikom.


Šef argentinske policije Nestor Ronkaglija je rekao da su tu lupu odneli istoričarima koji su im rekli da je to "originalno uveličavajuće staklo" koje je Hitler koristio.

Ta fotografija nije javno objavljena, ali je pokazana novinaru AP uz uslov da je ne objavljuje.

Policija pokušava da utvrdi i na koji način su ti predmeti ušli u Argentinu.

Glavna hipoteza je da su ih uneli nacisti visokog ranga ili nacisti koji su u Argentini našli utočište posle Drugog svetskog rata.