PARIZ - Francuska policija danas je saopštila da je nakon prvog kruga predsedničkih izbora tokom noći zbog nereda koji su izbili u Parizu uhapšeno više od 100 osoba, prenosi AFP.

Navodi se da su demonstranti bacali boce na snage bezbednosti, palili automobile i razbijali izloge prodavnica.

"U nasilju u centru Pariza lakše je povređeno šest policajaca i troje demonstranata, 143 osobe su uhapšene, a 29 njih je zadržano u pritvoru tokom noći", navela je policija.

Na Trgu Republike u Parizu sinoć su održani protesti zbog rezultata glasanja u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, a francuski mediji javili su da je na tom skupu došlo do sukoba između demonstranata i policije.

Snage reda i jedinice za sprečavanje nereda pristigle su u velikom broju na trg, gde se okupilo oko 1.000 ljudi izražavajući protivljenje i centrističkom kandidatu Emanuelu Makronu i liderki ultradesnice Marin Le Pen koji će se u drugom krugu nadmetati za mesto predsednika.

"Figaro" je preneo da su demonstranti ispisali više grafita na čuvenom spomeniku pri čemu su specijalne policijske mobilne snage ispalile suzavac i gumene metke, a saobraćaj oko trga je bio blokiran.

Foto Tanjug/AP Photo/Emilio MorenattiAP je preneo da su se demonstranti okupili na Trgu Republike, u centru francuske prestonice mašući crvenim zastavama i plešući oko logorske vatre, među kojima su neki uzvikivali "Sada zapalite vaše izborne listiće" i "Ni Marin ni Makron".

Foto Tanjug/AP Photo/Emilio MorenattiPre toga demonstranti su se okupili i u istočnom delu Pariza na Trgu Bastilje, gde je došlo do sukoba sa policijom koja je upotrebila suzavac da bi rasterala sve nemirnije levičarske demonstrante, među kojima su preovladavali mladi.