PARIZ - An Fulda, biograf centrističkog kandidata Emanuela Makrona koji se sinoć zajedno sa liderkom ultradesnice Marin le Pen kvalifikovao za drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, kaže da je on u stanju da "pokori" Francusku, kada je uspeo da osvoji svoju profesorku iz srednje škole sa kojom je deset godina u braku.

"On želi da pokaže da, ako je bio u stanju da zavede ženu koja je 24 godine starija od njega i majka je troje dece, u malom provincijskom gradu, uprkos osudi i ruganju, može da osvoji Francusku na isti način", tvrdi Fulda.

BBC navodi da je Brižit Tronj, aktuelna Makronova supruga, predavala dramu njegovom odeljenju u srednjoj školi "La providans" u Lamjenu.

"Nije bio poput ostalih, nije bio tinejdžer. S odraslima je imao odnos na ravnoj nozi", izjavila je ona u francuskom dokumentarcu snimljenom prošle godine.

Seća se da joj je jednog dana Makron došao sa planovima da zajedno napišu predstavu za maturante.

"Nisam mislila da će to tako daleko otići. Mislila sam da će mu dosaditi. Pisali smo, i malo po malo mene je potpuno osvajala inteligencija tog dečaka", rekla je Tronj.

Sa 16 godina Makron je otišao iz Amjena kako bi nastavio školovanje u Parizu, obećavši pritom da će je oženiti.

"Zvali smo jedno drugo stalno i provodili sate na telefonu. Malo po malo, porazio je sav moj otpor, na neverovatan način, strpljenjem", navela je profesorka.

Tronj je napustila muža i započela vezu sa bivšim učenikom za kojeg se udala 2007. godine.MAKRON BI BIO NAJMLAĐI PREDSEDNIK FRANCUSKE POSLE NAPOLEONA III


Ako bi pobedio na predsedničkim izborima u Francuskoj, nezavisni centristički kandidat, 39-godišnji Emanuel Makron, bio bi najmlađi predsednik Francuske posle Napoleona III Bonaparte, navodi AFP. Napoleon je imao 40 godina kada je došao na vlast 1848, podseća francuska agencija.

Istovremeno, AP primećuje da, prvi put u modernoj istoriji Francuske, u drug krug predsedničkih izbora ulazi kandidat koji na izborima ne učestvuje kao predstavnik nijedne velike partije.

Francuzi su juče glasali u prvom krugu predsedničkih izbora, a prema konačnim rezultatima Makron i predstavnica krajnje desnice Marin Le Pen osvojili su najveći broj glasova među 11 kandidata i ušli u drugi, odlučujući krug izbora koji će biti održan 7. maja.