MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


RUSIJA ne namerava da proda, niti da vrati četiri ostrva Kurilskog arhipelaga, već je spremna da sa Japanom razvija na njima biznis. To je epilog dvodnevne posete Vladimira Putina Japanu i razgovora sa tamošnjim premijerom Sindzom Abe. Dogovorena je saradnja u oblastima: ribolov, medicina, turizam i ekologija. To bi trebalo da pomogne da se napokon potpiše Dogovor o miru Rusije i Japana. Pregovori su održani u Nagati, rodnom gradu japanskog premijera.

Tekst o saradnji su doradili Putin i Abe, jer ga eksperti tokom više nedelja nisu mogli da dovedu do kraja. Sva saradnja Japanaca i Rusa na Kurilima biće u skladu sa ruskim zakonima, jer su ostrva i dalje deo teritorije Ruske Federacije.

Tako će svi oni u Japanu koji su se nadali da će se na susretu dvojice lidera postići dogovor o povratku ili prodaji "severnih teritorija", kako tamo nazivaju Kurile, sigurno biti razočarani. Ali, u Moskvi nisu krili da nisu spremni da trguju svojom teritorijom bez obzira na to što su ta ostrva postala deo SSSR tek posle Drugog svetskog rata i kapitulacije Japana. Zbog toga je Putin nakon pregovora i kazao da treba da prestane "istorijski ping-pong oko Kurila".

Jedan od glavnih problema zbog čega u Kremlju ne pomišljaju o vraćanju Kurila je taj što bi na tim ostrvima vrlo brzo bila formirana američka vojna baza. Uostalom, generalni sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Japana Setaro Jati je nedavno u razgovoru sa Nikolajem Patruševom, sekretarom Saveta za bezbednost Rusije, priznao da ako Moskva vrati četiri ostrva, postoji upravo ta mogućnost - da na njima Amerikanci naprave bazu. Japan i Amerika imaju dogovor po kome je SAD njihov garant bezbednosti i za Tokio je ta saradnja važna, jer je Vašington "štit" od eventualnog sukoba sa Kinom.

To bi značilo još veću pretnju Rusiji, a osim toga otežali bi i kretanje ruskih podmornica koje se nalaze u bazi Viljučinsk na Kamčatki. Tako Rusi ne samo što neće dozvoliti da američki vojnici dođu na Kurile, već tamo prave svoju vojnu infrastrukturu. Ruske baze će biti na ostrvima Iturup i Kunašir.

NOVI POKUŠAJ

Ovo nije prvi da se razgovara o ekonomskoj saradnji Rusije i Japana na Kurilima. toga je bilo i u vreme Jeljcina, ali je i Putin već o tome razgovarao sa tadašnjim premijerom Dzunmitirom Koidzumimom. Eto sada se opet govori o otpočinjanju zajedničkih poslova na četiri sporna ostrva.

ZAJEDNIČKI ŽIVOT

Japanski premijer Abe predložio je Putinu da na Kurilima žive zajedno Rusi i Japanci.

- Želeo bih da oni Japanci koji su nekada živeli na Kurilima mogu da se vrate na ostrva i zajedno žive sa Rusima koji su tamo. Oni bi jačali poverenje, zajedno radili i mislili o budućnosti tih ostrva - kazao je Abe.