Nedavni francusko-nemački predlog za osnivanje odbrambene unije EU nastojaće da izbegne dupliranje funkcija NATO-a. Umesto toga, njen zadatak će biti da deluje kao alternativa savezu i da spreči članice EU da masovno kupuju američko naoružanje i opremu, navodi ruski list „Izvestija“.

U nedelju su francuski i nemački mediji javili da su francuski ministar odbrane Žan Iv le Drijan i njegova nemačka koleginica Ursula fon der Lejen uputili predlog visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini za osnivanje zajedničkih odbrambenih snaga EU, koji uključuje i formiranje novog štaba i brže raspoređivanje misija u inostranstvu.

U dokumentu na šest strana navodi se da je „u kontekstu pogoršanja bezbednosnog okruženja krajnje vreme da se ojačaju naša solidarnost i evropski odbrambeni kapaciteti radi efikasnije zaštite građana i granice Evrope“, navodi francuski dnevni list „Figaro“.

Prema predatom priručniku, Velika Britanija se protivila stvaranju evropske vojske ili dupliranju struktura NATO-a. U dokumentu se dodaje i da „uzimajući u obzir odluku Velike Britanije da napusti EU, ubuduće moramo da radimo u formatu 27 zemalja-članica“. „’Bregzit‘ neće biti razlog za razjedinjenost unutar EU. Naprotiv, svi treba da radimo zajedno“, rekao je izvor u potkomitetu za bezbednost i odbranu Evropske građanske partije za ruski list „Izvestija“.

„Predlog ministarstava odbrane Francuske i Nemačke usmeren je na jačanje saradnje unutar bloka i uspostavljanje zajednice ne samo kao jakog političkog i ekonomskog, već i kao vojnog tela“, dodao je on. U dokumentu se postavlja zadatak da evropska odbrambena politika bude „aktivnija i korisnija“ i da se istakne nova osnova za preispitivanje cele evropske strategije odbrane.

Jedna od ključnih tačaka predloga usmerena je na sprečavanje članica EU da masovno kupuju američko oružje i opremu, navodi list. Stoga se predlaže da se proširi evropska proizvodnja aviona-tankera, satelitskih komunikacionih sistema, opreme za sajber-bezbednost i da se konačno završi izgradnja bespilotne letelice klase „male“, koju su zajednički konstruisale Francuska, Italija i Nemačka. Evropska bezbednosna agencija koordinisaće tu inicijativu. U dokumentu se, takođe, poziva na stvaranje zajedničkog budžeta za vojna ispitivanja i zajedničku nabavku satelita, instrumenata za sajber-odbranu i izviđačke dronove.

Evropske zemlje takođe bi trebalo da stvore novi komandni centar za upućivanje medicinske pomoći i logistički centar za razmenu „strateških“ sredstava, kao što je kapacitet vazdušne nabavke, a trebalo bi i da dele satelitske izviđačke podatke.
(Izvor: sputniknews.com)