MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA


SMENA rukovodioca odeljenja ruskog sinoda za odnose sa javnošću protojeraja Vsevoloda Čaplina izazvala je veliki odjek u ruskoj javnosti. Donedavni glasnogovornik Ruske pravoslavne crkve u prvim intervjuima nasrnuo je na patrijarha Kirila optužujući ga da ne uvažava stavove drugih nego donosi ocene i stavove "naprečac".

Čaplin tvrdi da je smenjen i zato što je kritikovao sadašnji sistem crkvenog upravljanja.

- U našoj crkvi sve više se čuje samo jedan glas, glas patrijarha. On je čovek koji može lepo da kaže, koji ima intelektualni potencijal. Ali on ne dozvoljava da se izjasne ljudi koji imaju svoj stav. Patrijarh Kiril ne uzima u obzir različita mišljenja u crkvi već se oslanja na usputne razgovora negde u hodnicima, a tako se raditi ne sme - izjavio je Vsevolod Čaplin. - Mnoge crkvene nagrade dobijali su nemoralni ljudi, oni koji zaslužuju pre kritiku nego nagradu.

NEOKRNjENI PATRIJARH JAVNA kritika Vsevoloda Čaplina neće uticati na ugled ruskog patrijarha Kirila u narodu. U svim anketama patrijarh Kiril je među onima koje ruski narod najviše ceni, poštuje i voli. Oštrim izjavama Čaplin je sebe, bar trenutno, promovisao u disidenta, ali je pitanje koliko će mu ta popularnost trajati.

Čaplin smatra i da crkva treba više da kritikuje vlast nego što to trenutno čini patrijarh Kiril. Protojerej sebe smatra "slobodnim čovekom" i misli da ima pravo da iznosi svoje stavove.

Kao što se i očekivalo, RPC ne namerava da ulazi u polemiku sa smenjenim Vsevolodom Čaplinom a u obrazloženju njegove smene se kaže da je do toga došlo zbog "optimizacije poslova tela Sinoda RPC".

U želji da sačuva svoje vernike u Ukrajini, ruski patrijarh Kiril je za vreme sukoba u istočnoj Ukrajini nastojao da svojim umirujućim izjavama spase hramove i vernike. Upravo u tom periodu je protojerej Čaplin, po sopstvenom kazivanju, došao u sukob sa patrijarhom. Čaplin se nije slagao sa mirotvoračkim izjavama patrijarha, jer je mislio da treba otvorenije podržati Ruse u Donbasu koje su nove vlasti u Kijevu ponizile.

Inače, u crkvi su zamerili Čaplinu što je posle ruske vojne intervencije u Siriji izjavio da "ruska vojska vodi sveti rat protiv terora", što su prenele mnoge svetske agencije. Nezadovoljni su bili u mnogim muslimanskim zemljama i na tu činjenicu su Vsevoloda Čaplina upozorili u ruskom Ministarstvu spoljnih poslava. Zbog njegovih izjava su arapski listovi počeli pogrdno da ruske vojnike nazivaju "ruske krstonoše u Siriji".

Iako je svestan da je patrijarh prvi čovek u crkvi, Čaplin smatra da ima pravo da se ne slaže sa njim. On, bar zasada, ne zna hoće li mu Patrijaršija ostaviti da i dalje vodi Hram svetog Nikolaja na Trehgorki u Moskvi.