UOČI Dana zahvalnosti, kojim Amerikanci svakog četvrtog četvrtka u novembru slave zajednice različitih kultura u SAD, stanovnici Čikaga, najvećeg "srpskog" grada u SAD, izašli su na ulice na antirasističke demonstracije. Gnev se prelio na ulice posle objavljivanja snimka na kom se vidi kako beli policajac ubija crnog tinejdžera, ispaljujući u njega 16 hitaca u 15 sekundi.

Ubistvo se dogodilo u oktobru prošle godine i u vladajućim krugovima Čikaga mesecima se strepelo od objavljivanja ovog video-snimka, posle pobuna koje su posle sličnih incidenata potresle Ferguson, Baltimor, Misuri... Čim je snimak obračuna policajca Džejsona van Dajka (37) sa maloletnim Lakvanom Mekdonaldom (17) objavljen u utorak, Čikago je proključao.

Objavljivanje snimka ubistva pomutilo je slavlje i u Beloj kući čiji je lider Barak Obama do preseljenja u Vašington bio uključen u politički život Čikaga.

- Kao i mnogi Amerikanci, i ja sam bio duboko potresen snimkom ubistva 17-godišnjeg mladića - poručio je Obama.

Snimak koji pokazuje kako je ubijen Lakvan Mekdonald

Ali ni apel tamnoputog predsednika, kao ni njegovog nekadašnjeg šefa kabineta i kopredsedavajućeg srpskog kokusa u američkom Kongresu, danas gradonačelnika Čikaga Rama Emanuela, za smirivanje situacije nisu umirili strasti. Nisu pomogli ni navodi policije da Mekdonald nije želeo da baci nož, niti činjenica da je vinovnik ubistva optužen, niti da su mu u krvi pronašli tragove psihodelične droge. Ali sa druge strane na 30 metara od mladića nije bilo nikoga i niko nije bio ugrožen.

Čak ni hapšenje najmanje pet demonstranata nije uplašilo okupljene koji su zahtevali da se danas, na "crni petak", tradicionalni dan velikih rasprodaja, zatvori trgovinska žila kucavica grada, Mičigen avenija. Nosili su fotografije ubijenog dečaka, ali i drugih žrtava obračuna bele policije sa tamnoputim mladićima u SAD.

- Ne možete da očekujete da ubijate našu decu, a da mi i dalje ćutimo. To je neprihvatljivo - poručio je Kvovadis Grin, jedan od demonstranata.

Zahteve predvodnika demonstracija da Ministarstvo pravde istraži policiju Čikaga i njenu istoriju lošeg ponašanja prema tamnoputim sugrađanima podržala su i dva člana Kongresa. Policajac Van Dajk je tokom 14 godina 18 puta bio meta parnica zbog rasizma i preterane upotrebe sile. Sada je protiv njega podignuta optužnica za ubistvo Lakvana Mekdonalda, ali ostaje pitanje zašto se i na snimak i na optužnicu čekalo punih 13 meseci.

AMERIČKA REALNOST

GRAD Čikago je tokom poslednjih deset godina platio više od 500 miliona dolara u procesima protiv policije. Novinarska organizacija Nevidljivi institut navodi da ogromna većina zamerki građana protiv policije nije vodila disciplinskoj kazni. U isto vreme, Čikago nazivaju "gradom ubistava" jer je 2012. imao 503 ubistva, a 2014. nešto manje - 411 što je više od recimo Njujorka (333) ili Los Anđelesa (260), gradova sa većom populacijom.