ZDRAVICA koju je pre 43 godine, tokom posete Otavi, održao američki predsednik Ričard Nikson četvoromesečnom Džastinu Trudou, poželevši mu da krene stopama oca Pjera Eliota Trudoa i postane premijer Kanade, upravo se ostvarila. Kanada je posle decenijske vladavine konzervativca Stivena Harpera, dobila liberalnog predsednika Džastina Trudoa na izborima čiji su rezultati u utorak objavljeni.

Posle Harpera, kritikovanog za autokratiju i nesposobnost da ekonomski oporavi zemlju, pobednik Trudo obećava da će podići porez bogatim Kanađanima koji zarađuju više od 200.000 dolara godišnje, a smanjiti ga srednjoj klasi.

Posle 42. generalnih izbora, Trudo formira većinsku vladu sa više od 180 od ukupno 338 osvojenih mesta u Predstavničkom domu kanadskog parlamenta. Uz poreske izmene, planira i legalizuje marihuanu. Za razliku od prethodnika, ne pravi bauka od nošenja marame u javnim službama.

Život pod "reflektorom" za mladog Trudoa nije novina, ali učešće u političkom životu stiglo je tek kada je njegov mlađi brat poginuo 1998. godine na skijanju, kao žrtva lavine.

Kada mu je preminuo i otac, dve godine kasnije, u 84. godini, Trudo je održao zapažen govor na ispraćaju i prvi put podstakao ideje o njegovim političkim potencijalima. Oženjen novinarkom kvebeške televizije Sofijom Gregoar, sa kojom ima troje dece, Trudo je postao član parlamenta 2008. godine. Od početka, liberali su u njemu videli potencijal za vođu. On je to odbijao sve do 2012, a onda se ipak kandidovao. U kampanji su ga tada, kao i sada, kritikovali zbog neiskustva. Ali on je, uprkost tome, 2013. godine postao prvi čovek liberala, a dve godine kasnije i premijer Kanade.

NEIZBEŽNA POREĐENjA

NAJSTARIJI sin Pjera Eliota sada će biti na posebnom ispitu. Za ime njegovog oca, koji je prvi put izabran 1968. godine, vezuju se neke istorijske odluke. Uveo je, između ostalog, i engleski i francuski kao zvanične jezike i dopustio mogućnost lakšeg useljavanja u Kanadu.