SITUACIJA na granici Mađarske i Srbije posle dramatičnog dana se konačno smirila. U toku dana izbeglice su probile ogradu na prelazu Horgoš 2, posle čega je mađarska policija upotrebila suzavac i vodene topove protiv migranata. Stigla je i hitna pomoć iz Srbije, kako bi ukazala pomoć onima koji su se, bežeći, onesvešćivali. Prema nezvaničnim podacima u sukobima je povređeno oko 300 osoba, među kojima ima dece, ali i 20 mađarskih policajaca.

U večernjim satima mađarska policija je na mestu na kojem je bila kapija koju su izbeglice ranije danas probile postavljala novu bodljikavu žicu.
Na Horgošu 2 nalazi se i dvostruki kordon srpske policije koji je danas popodne sa ministrom rada Aleksandrom Vulinom pregovarao sa izbeglicama kako bi oni otišli u prihvatni centar u Kanjiži i kako bi se izbegli mogući sukobi izbeglica sa mađarskom policijom. Mađarska je saopštila da na 30 dana zatvara granični prelaz Horgoš i da ta odluka odmah stupa na snagu.

Mađarske vlasti saopštile su ranije danas da je 367 izbeglica ušlo u tu zemlju i sve su uhapšene, a protiv njih 316 biće pokrenut sudski postupak u skladu sa novim propisima. Izbeglice su predale više od 70 zahteva za azil u Mađarskoj, od čega su vlasti odbile oko 40 zahteva, dok je na osnovu novog, strožijeg zakona o državnoj granici pokrenut postupak protiv njih 250 koji su osumnjičeni i za oštećenje ograde.

Vlasti u Mađarskoj zatvorile su granicu prema Srbiji, a prema izveštajima televizije M1, oko 3.000 izbeglica se nalazi na ničijoj zemlji između Srbije i Mađarske.

Manja grupa imigranata stigla u Hrvatsku, u Šid jutros stigla dva autobusa sa migrantima. Izbeglice i dalje pristižu u Tovarnik, gde se sprovode prve bezbednosne mere i prihvat, da bi ih odatle hrvatske nadležne službe slale prema Ježevu, nedaleko od Zagreba.

09:09 - U ŠID STIGLI PRVI AUTOBUSI SA IZBEGLICAMA

ŠID - U Šid su jutros iz Preševa stigla dva autobusa sa izbeglicama, koja su krenula prošle noći, a očekuju se još tri, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Prema podacima koje je izveštač Tanjuga dobio od pripadnika međunarodnih organizacija, do 7.30 sati u Ssid je, kako autobusima, tako i taksijima, pristiglo oko 80 izbeglica, koje su nastavile put pešice na teritoriju Hrvatske.

Autobus je iskrcao je putnike u blizini prelaza Tovarnik, na kilometar od hrvatske teritorije.

Izbeglice su kopnenim putem, zaobilazeći zvanični prelaz, krenule u pravcu hrvatske teritorije.

Nadležne vlasti očekuju još tri autobusa, koja su tokom noći krenula iz Preševa, ali i nastavak talasa izbeglica u tom delu Srbije.


Pošto se niko od putnika iz prvog autobusa nije vratio u zemlju, nadležni procenjuju da su hrvatske vlasti očigledno prihvatile izbeglice.

Za sada je nejasno da li su izbeglice u potpunosti promenile rutu pa umesto preko Mađarske, pošto je ta zemlja zatvorila svoje međe, do Zapadne Evrope pokušavaju da stignu preko Hrvatske.

Među izbeglicama koje su pristigle autobusom iz Preševa bio je i Avganistanac Ali, koji je sa suprugom i dvoje dece 60 dana na putu.

On je Tanjugu rekao da je napustio svoju domovinu pošto je ostao bez posla i da traga za boljom budućnošću.

Inače, u Šidu je nekadašnja dečija bolnica "Principovac" pripremljena za prihvat izbeglica, a taj objekat se nalazi na samo stotinu metara od graničnog prelaza Sot.

"Pripremili smo objekat za prihvat izbeglica", rekao je upravnik objekta Radoslav Milošević.
On je rekao da će u tom objektu moći da bude zbrinuto 250 majki sa decom i da će za ostale biti postavljeni šatori.

U prihvatni centar biće primane izbeglice koje budu dolazile organizovanim, a ne individualnim prevozom.

U nekadašnjoj dečjoj bolnici od ranih jutarnjih sati čeka se na dolazak autobusa sa izbeglicama koji su krenuli iz Preševa, ali su se izbeglice odlučile da ne svraćaju u prihvatni centar, već da odmah krenu na put.

09:31 - LE PEN: NAVALA AZILANATA KAO INVAZIJA VARVARA NA RIM

Predsednica francuske krajnje desničarske stranke Nacionalni front, Marin Le Pen, uporedila je danas navalu azilanata u Evropu s invazijom varvara na Rim.

Le Pen je ranije povlačila paralele s muslimanima u Evropi i nacističkom invazijom.

"Ako ništa ne preduzmemo, ovaj priliv migranata biće kao invazija varvara u IV veku, a i posledice će biti iste", poručila je Le Penova na skupu svoje stranke u Arpažonu u blizini Pariza, uoči regionalnih izbora.

"Moramo odmah da zaustavimo ovo ludilo, kako bi spasli svoje društvo, slobodu i identitet", naglasila je ona.

Le Penova je optužila i vladajuću koaliciju i stranku bivšeg predsednika Nikole Sarkozija UMP, kao i Socijalističku partiju sadašnjeg šefa države Fransoa Olanda za, kako je rekla, "prvi talas dolazećih migranata", prenela je "Rusija danas".

"Lideri su ponudili da prime migrante, a da nisu pitali svoje građane, a to su isti lideri koji su uništili Libiju i nastavili da destabilizuju Siriju", ocenila je Le Penova.
"Ima 1,5 miliona ljudi koji čekaju da budu socijalno zbrinuti u Il-de Fransu, a to nikad neće dobiti zbog odnosa države prema strancima. Ovo kažem ne da bih sramotila one koji dolaze, već da bih optužila one koji su odgovorni za ovu situaciju", rekla je Le Penova, propraćena aplauzom pristalica.

09:34 - RUMUNIJA TRAŽI SASTANAK I OBJAŠNjENjA ZBOG DIZANjA OGRADE

Ambasada Rumunije u Budimpešti zatražila je sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske da saopšti svoje protivljenje planovima Mađarske da podigne ogradu prema Rumuniji.

Takođe, ambasada traži i dodatna objašnjenja za takve planove, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije, a prenela rumunska agencija Ađerpres.

U Budimpešti, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je jutros oštro osudio primedbe rumunskog premijera Viktora Ponte koji je rekao "Mađarski političari nisu ništa bolji od sirijskih i libanskih a čiji državljani beže iz zemlje", preneo je MTI.

"Viktor Ponta je juče izgubio samokontrolu i njegove nerazumne izjave uvredile su čitavu Mađarsku. Civilizovani evropski političari ne koriste tako oštre klevete. Njegove primedbe imaju samo jedno objašnjenje a to je da je on potpuno izgubio uporište u rumunskoj domaćoj politici", kaže se u saopštenju.
Ponta je sinoć na svoj Fejsbuk stranici reagovao na planove Mađarske da ogradu koju je podigla prema Srbiji proširi i na Rumuniju, rekavši da planovi Mađarske podsećaju na Evropu 30-tih i 40-tih godina prošlog veka.

Ponta je nedavno izjavio da će "Rumunija postupati sa izbeglicama kao sa ljudskim bićima, ne kao mađarski susedi koji ih kao stoku teraju štapovima i izdaju im brojeve".

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto okarakterisao je juče izjave rumunskog premijera kao "čiste laži", dodajući da su one neprimerene za jednog lidera 21. veka.
Mađarska je već izgradila 175 kilometara dugu žičanu ogradu na granici sa Srbijom, duž glavnog pravca za dolazak izbeglica u Evropsku uniju.

Juče kada je i fizički zatvorena granica sa Srbijom, zvanična Budimpešta je odlučila da izradi plan za postavljanje ograde i duž granice sa Rumunijom, što je naišlo na kritike Bukurešta.

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije saopštilo je u utorak da podizanje ograde između dve članice EU, koje su pri tome i strateški partneri, ne smatra poilitički korektnim, te da nije u skladu s evropskim duhom, o čemu je obaveštena mađarska strana, naveo je Rojters.

09:36 - PRVA GRUPA IZBEGLICA UŠLA U HRVATSKU

Manja grupa izbeglica, koji su iz Prešava bili prebačeni u Šid, prešla je jutros na teritoriju Hrvatske, a policija navodi da će oni biti registrovani i prebačeni u prihvatni centar u blizini Zagreba.

Hrvatski mediji navode da je u Tovarnik ušla manja grupa izbeglica, među kojima su žene, muškarci i deca.

Portparol Vukovarsko-srijemske županije je potvrdio da je grupa izbeglica ušla na teritoriju Hrvatske, ali nije precizirao njihov broj.

U ranim jutarnjim satima u Šid su iz Preševa stigla dva autobusa sa izbeglicama, koja su krenula prošle noći, a očekuju se još tri, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Prema podacima koje je izveštač Tanjuga dobio od pripadnika međunarodnih organizacija, do 7.30 sati u Ssid je, kako autobusima, tako i taksijima, pristiglo oko 80 izbeglica, koje su nastavile put pešice na teritoriju Hrvatske.

Autobus, koji je ekipa Tanjuga zatekla, iskrcao je putnike u blizini prelaza Tovarnik, na kilometar od hrvatske teritorije.

Izbeglice su kopnenim putem, zaobilazeći zvanični prelaz, krenule u pravcu hrvatske teritorije.


Nadležne vlasti očekuju još tri autobusa, koja su tokom noći krenula iz Preševa, ali i nastavak talasa izbeglica u tom delu Srbije.

Hrvatski mediji preneli su da nekolicina pojedinaca, pretpostavlja se između sedam i deset osoba, uhapšeno je nakon što su se odvojili od glavne grupe te ilegalno ušli u Hrvatsku prelazeći granicu preko polja i njiva.

Oni se, kako se navodi, trenutno nalaze u policijskoj stanici u Tovarniku, gde se čeka dolazak prevodioca.

09:54 - U MAĐARSKU ILEGALNO UŠLO 367 IZBEGLICA, SVI UHAPŠENI

Prvog dana primene oštrijih zakona o nelagalnom prelasku granice, u Mađarsku je u utorak ilegalno ušlo samo 367 izbeglica i svi su uhapšeni, saopštila je danas mađarska policija.

Sudski postupak biće pokrenut protiv njih 316 zbog oštećenja zaštitne žičane ograde podignutoj na granici sa Srbijom, a ostalih 51 osoba biće optužena za nelegalan ulazak u Mađarsku.

Ove godine je kroz Mađarsku prošlo više od 200.000 izbeglica, od kojih većina želi da dođe u Nemačku.

Samo u ponedeljak, rekordan broj od 9.308 izbeglica ušao je u Mađarsku, preneo je AFP.

Prema novom zakonu u Mađarskoj, za ilegalan prelazak granice zaprećena je kazna zatvora do tri godine zatvora.

Ta kazna može biti povećana na pet godina ukoliko počinioci pri tom oštete žičanu ogradu visoku četiri metra, koja je još u izgradnji duž 175 kilometara dugačke granice prema Srbiji.
Mađarska planira da žičanu ogradu, zbog izbeglica, postavi i na granici sa Rumunijom.

Te namere kritikovale su grupe za zaštitu ljudskih prava kao i Savet Evrope.

10:54 - PONTA: STRAH ME JE DA ĆE MAĐARI DA PUCAJU NA IZBEGLICE

BUKUREŠT - Evropa još nije spremna da upravlja izbegličkom krizom, a upotreba sile nije rešenje, ocenio je danas rumunski premijer Viktor Ponta, navodeći da se boji da bi Mađari mogli oružjem da pokušaju da zaustave izbeglice.

"Realnost je da u ovom trenutku Evopa nije spremna. Verujem da kao i ja, evropski lideri i građani strahuju da će Mađari početi da pucaju na žene i decu. Da li bi to rešilo problem? Mislim da bi bilo samo još gore", rekao je Ponta, prenela je agencija Agerpres.

On je naveo da izbeglice treba tretirati pre svega kao ljude, kao i da je za izbegličku krizu potrebno evropsko rešenje, jer nijedna država samostalno ne može da reši problem, kao i da su Rumunija i Bugarska prepuštene same sebi.

11:18 - HRVATI "MARICAMA" PREVOZE MIGRANTE KOJI ULAZE U HRVATSKU

Tri policijske marice i dva kombija dočekuju izbeglice, koji iz Srbije ulaze u Hrvatsku, a kojih, prema rečima premijera Zorana Milanovića, u toj zemlji ima oko 150.

Portal Jutarnjeg lista objavio je da među izbeglicama, posebno onim mlađim, vlada veliki strah od hapšenja u Hrvatskoj.

Hrvatski policjaci neko su vreme uveravali izbeglice da ih u Hrvatskoj ne čeka hapšenje i pokušali su im da objasne da ne mogu ostati na lokaciji na kojoj se trenutno nalaze.

Mladi su Sirijci, nakon što im je hrvatska policija objasnila u kakvoj se situaciji nalaze, ipak pristali da uđu u policjska vozila, ali tek nakon policijskog pretresa.

Izbeglice su novinaru Jutarnjeg objasnile da je njihova jedina želja da nastave put prema Mađarskoj odnosno Nemačkoj.

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je danas u parlamentu da je Hrvatska spremna za prihvat izbeglica i da će im pomoći da dođu do cilja, a to su, kako je rekao, najčešće skandinavske zemlje i Nemačke.

U krugu policijske stanice u Tovarniku nalazi se stotinjak izbeglica, u toku je njihova registracija, a nakon toga oni će biti prevezeni u Zagreb, javila je agencija Hina.
Kako je agenciji rekao načelnik Štaba zaštite i spasavanja Vukovarko-sremske županije Zdravko Kelić, operativne snage zaštite sistema i spasavanja do kraja dana na ovom području očekuju oko 500 izbeglica.

Kako objašnjava Kelić, izbeglice će naknadno organizovanim prevozom odlaziti prema Zagrebu.

Radnici i volonteri Hrvatskog Crvenog krsta ušli su u prostor oko policijske stanice u Tovarniku gde im dele vodu, hranu i higijenske potrepštine.
"Fokusirani smo prvo na žene i decu, kojih ima poprilično. Ljudi su vidno umorni i iscrpljeni, pa su neki zatražili i medicinsku pomoć od hitne službe", potvrdila je agenciji portparol hrvatskog Crvenog krsta Katarina Zorić.

Dodala je da pomoć izbeglicama u Tovarniku trenutno pruža 30-ak volontera Crvenog krsta iz cele Hrvatske, a očekuje se dolazak još većeg broja zainteresovanih da pomognu.

Prema navodima medija, većina izbeglica su Sirijci i Avganistanci.

11:54 - NEIZVESNA SUDBINA IZBEGLICA NA HORGOŠU

HORGOŠ - Na zvaničnom prelazu Horgoš, ka Mađarskoj, trenutno se nalazi hiljadu izbeglica sa Bliskog istoka, čija je sudbina i dalje potpuno neizvesna, javio je repoter Tanjuga sa lica mesta.

Prema nezvaničnim informacijama mađarske vlasti bi trebalo granicu da otvore 48 sati po zatvaranju, što znači da bi za izbeglice, koje se nalaze na ovom graničom prelazu to bilo sutra ujutru, a da bi otvaranje prelaza Horgoš 2 moglo da usledi već nakon ponoći.

"Nadamo se da će ovo biti zatvaranje prelaza na 48 sati, pa ćemo videti da li je nakon tog vremena moguće da se normalizuje saobraćaj. Pokušaćemo da što pre normalizujemo saobraćaj", rekao je obilaska izbeglica na Horgošu ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je najavio da će danas razgovarati sa mađarskim kolegama kako bi videli šta je moguće uraditi na graničnom prelazu Horgoš i istakao da je nemoguće da Srbija sama reši tu situaciju.
Inače, izbeglice se nalaze na "ničijoj zemlji", na i oko auto-puta gde je razapeto oko stotinak šatora.

Punkt za registraciju izbeglica, koji su u utorak otvorile mađarske vlasti, i danas radi. Ispred je manja grupa ljudi koja čeka na registraciju, ali je to procedura koja se, kažu, odvija veoma sporo.

Izbeglice, koje žele da se vrate u Srbiju to ne mogu da učine preko zvaničnog prelaza, već ih policija upućuje da to učine na drugom mestu duž granice.

12:36 - BIH: BEZ IZBEGLICA NA PRELAZIMA

Na bosansko-hercegovačkim graničnim prelazima prema Srbiji i Crnoj Gori za sada nije zabeležen prelazak većih grupa migranata i izbeglica sa Bliskog istoka, podaci su Granične policije BiH.

Portparol Granične policije Sanela Dujković potvrdila je Feni da je ta služba tokom poslednja dva meseca preduzela brojne aktivnosti u vezi s izbegličkom problematikom.

U okviru aktivnosti su, precizirala je, sačinjeni lokalni i regionalni operativni planovi za postupanje u slučaju dolaska većeg broja migranata i izbeglica, odnosno njihovog masovnog priliva na teritoriju BiH, kojim je predviđeno preraspoređivanje ljudskih i materijalno-tehničkih resursa na delove granice gde bi se ukazala potreba.


12:44 - ECB: IMIGRACIJA POTREBNA EVROPI ZA POVEĆANjE RADNE SNAGE

Sve starije evropsko društvo izvršava "demografsko samoubistvo", zbog čega su mu potrebni imigranti kako bi se sprečilo dalje smanjenje radne snage, izjavio je potpredsednik Evropske centralne banke (ECB), Vitor Konstancio.

U intervjuu Rojtersu, Konstancio je podvukao spremnost ECB da štampa nove novčanice, navodeći da je ta institucija u okviru programa kvantitativnog labavljenja kupila znatno manje aktiva od svojih kolega u SAD, Japanu ili Britaniji, izveštava agencija Rojters.

Konstancio je, međutim, upozorio da iako ECB može da poveća obim štampanja novčanica, očekivanja da je centralna banka u stanju da sama napravi zaokret u ekonomiji evrozone su nerealna. Imigracija, kako je rekao, međutim može pomoći.

On se osvrnuo na jedan od faktora koji je odgovoran za usporavanje privrede evrozone, a to je, prema njegovim rečima, starenje društva i smanjenje radne snage koja će u narednim decenijama nastaviti da opada.

"Ovo je veoma ozbiljan problem, jer godinama Evropa izvršava neku vrstu kolektivnog demografskog samoubistva. Za preokret ovog demografskog trenda, promovisanje nataliteta nije dovoljno. To takođe mora da bude urađeno kroz imigraciju. Ako toga ne bude, stvaramo velike poteškoće za ostvarivanje rasta i za blagostanje budućih generacija", izjavio je Konstancio.

Prema njegovim rečima, ECB ima mogućnost da proširi aktuelne napore za stimulisanje privrede kroz program kvantitativnog labavljenja, ali su Evropi takođe potrebne američka i kineska privreda kako bi išla napred.

Konstancio je upozorio da su potencijali privrednog rasta Evrope slabi, zbog faktora kao što su smanjivanje tržišta rada.

"Potencijalni privredni rast je veoma nizak, a u aktuelnim uslovima strahujemo da će ovo biti duži period niskog rasta", izjavio je on.
Njegove izjave dolaze u trenutku kada talas ljudi koji beže od rata, zajedno sa ekonomskim migrantima koji traže posao, navire u Evropu iz zemalja poput Sirije i Avganistana, što je dovelo do tenzija između članica Evropske unije zbog nesuglasica u rešavanju problema njihovog prijema, navodi Rojters.

Populacija evrozone je prošle godine porasla za 0,25 odsto, pri čemu je sedam od 19 zemalja registrovalo smanjenje populacije. Nasuprot tome, populacija SAD je porasla 0,75 odsto, dok je Australija, koja nije imala recesiju od 1991. godine, evidentirala rast populacije od 1,4 odsto.

"Stopa nezaposlenosti u Evropi je na veoma visokom nivou od 11 odsto, što destabilizuje kontinent. Evropske vrednosti su ugrožene, kao rezultat straha koji stvara nezaposlenost", izjavio je Konstancio.

13:29 - SPREČENA HUMANITARNA KATASTROFA NA GRANICI

Mađarske vlasti i humanitarne organizacije uspele su da spreče humanitarnu katastrofu u pograničnom srpsko-mađarskom prostoru u poslednjih nekoliko dana, izjavio je danas ministar za ljudske resusrse Vlade Mađarske Zoltan Balog.

Balog je na konferenciji za novinare rekao da će Vlada Mađarske sa 200 miliona forinti podržati Crveni krst Mađarske, Ekumensku organizaciju i Mađarski malteški servis koji su zajedno sa sestrinskim organizacijama u Srbiji prethodnih dana pomagale izbeglicama na granici.

Kako prenosi državna televizija M1, Balog je kao njihov zajednički zadatak označio sprovođenje zakona uz zaštitu tražilaca azila, pogotovo dece.

13:45 - NOVIH 50 IZBEGLICA NA GRANICI SA HRVATSKOM

Nova grupa od oko 50 izbeglica iz Sirije i iz zemalja Bliskog istoka stigla je danas oko 13 sati na granični prelaz sa Hrvatskom, Šid-Tovarnik odakle će pokušati da stignu do Nemačke i drugih zemalja.

Izbeglice su do prelaza stigli taksi vozilima sa juga Srbije.

Kako je reporteru Tanjuga rekao jedan od njih, koji putuje sa bratom i njegovom devojkom, vožnju su im naplatili 150 evra.

Na pitanje da li zna kuda ide, odgovorio je da zna, da je to Hrvatska i dodao da im je cilj da dođu do Nemačke.

Međutim, za razliku od njega bilo je i onih koji su novinare, ali i ekipu Crvenog krsta Šid pitali kako tačno da uđu u Hrvatsku i zašto ne mogu na zvanični granični prelaz, već moraju da idu kroz njive.

"Da li je to Evropa i kako mi odatle da dođemo u Nemačku?", upitao je jedan od njih, i pokazujući palac upitao da li će u Hrvatskoj morati da se registruju.


Ekipa Crvenog krsta Šid pristiglim izbeglicama uručila je lanč pakete.

Kako je Tanjugu rečeno do sada ih je, ne računajući ovu grupu na tom graničnom prelazu, u Hrvatsku ušlo oko 330.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović objasnila je danas da je premijeru Zoranu Milanoviću predložila sazivanje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost jer se izbeglička kriza usložnjava iz sata u sat, pa želi da zna da je Hrvatska pripremljena za novonastalu situaciju.

Šefica države poručuje iz istarskog mesta Bale da ne želi u Hrvatskoj da gleda scene kakve se, kako kaže, "viđaju u Makedoniji, Srbiji ili Mađarskoj".

13:54 - NEMAČKA POLICIJA: KRIJUMČARI LjUDIMA PROMENILI TAKTIKU

Krijumčari ljudima su promenili taktiku i više ne prevode migrante i izbeglice preko granice u Nemačku, već ih istovaruju u Austriji gde im kažu da sami pređu preko mosta na granici, saopštila je nemačka policija.

U protekla 24 sata je više od 1.000 migranata ušlo pešice u Nemačku, u južni region Pasau, rekao je danas portparol nemačke federalne policije Timad Švajkl, a prenosi AP.

Kako je naveo, izgleda da su ih, u grupama od 20 do 40 njih, do mosta na granici doveli krijumčari ljudima, koji ne žele da budu uhapšeni.

Nemačka je u nedelju uvela kontrole na granici u pokušaju da uhvati krijumčare i uvede red u procedure koje sprovodi pred talasom desetina hiljada izbeglica sa Bliskog istoka, podseća američka agencija.

13:54 - LACKO: PRVE IZBEGLICE IZ KANjIŽE KRENULE KA ŠIDU

Iz prihvatnog centra za izbeglice u Kanjiži danas prepodne krenuo je prvi autobus sa 50 izbeglica u pravcu Šida i granice sa Srbijom, izjavio je predsednik Skupštine ove opštine Robert Lacko.

Kako prenosi televizija M1, on je za agenciju MTI rekao da se i dalje očekuje priliv izbeglica koji se trenutno nalaze na srpsko-mađarskoj granici kod Horgoša, kao i autobusa iz Beograda, mada mnogo manje u odnosu na prethodne dane.

Kako se navodi, trenutno se u kampu odmaraju oni koji su obavešteni da ne mogu dalje u Mađarsku, ali ipak čekaju mogućnost prelaska.

14:07 - HORGOŠ: MEĐU IZBEGLICAMA I BEBA STARA PET DANA

Među izbeglicama koje čekaju na zatvorenom graničnom prelazu Horgoš je i beba Rahf, rođena pre samo pet dana na grčkom ostrvu Samos, jednoj od "stanica" na putu njenih roditelja koji su pobegli iz ratom razorene Sirije u pokušaju da nađu spas na zapadu Evrope.

Bebin otac Jusef Aba Zed i majka Anvar su na svom putešestviju prošli kroz Tursku, Grčku, Makedoniju i Srbiju, a sada više ne znaju kuda će pošto su ostali "zaglavljeni" na srpsko-mađarskoj granici nakon što je Budimpešta podigla ogradu sa bodljikavom žicom i pooštrila propise, prenosi "Skaj njuz".

Dok je majka, sedeći na zemlji, drži u naručju umotanu u ćebe, Rahf spava i ne znajući šta se oko nje dešava, navodi britanski kanal.


14:56 - PRVA PRESUDA: DEPORTACIJA ZA IRAČANINA

Iračanin Svadi Talib proglašen je danas krivim za ilegalni prelazak preko mađarske granice i biće proteran, javio je Rojters, dodajući da je ovo prva presuda doneta po novim mađarskim propisima usmerenim na suzbijanje priliva migranata.

"Ovo je poruka drugima, potencijalnim počiniocima, da ne treba da čine to krivično delo", rekao je sudija mađarskog suda Kristijan Kemeneš a prenosi britanska agencija iz Segedina.

Talib je granicu prešao u utorak, prvog dana važenja novih propisa, a proteran je na godinu dana, navodi Rojters.

15:15 - IZBEGLICE PROBILE GLAVNU OGRADU NA HORGOŠU 2

Izbeglice sa Bliskog istoka probile su danas nešto pre 15 sati ogradu na graničnom prelazu Horgoš 2 pokušavajući da uđu u Mađarsku, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

Izbeglice koje su dan i noć provele na "ničijoj zemlji" na graničnom prelazu Horgoš nenadano su pohrlile prema obližnjem prelazu Horgoš 2, a onda je jedna grupa probila glavnu ogradu i tu se zadržala zbog velikog broja pripadnika mađarske policije s druge strane.

Mađarska je zatvorila svoje granice u ponedeljak u ponoć nakon stupanja na snagu pooštrenog zakona o granici koji predviđa zatvorsku kaznu za svakog ko pokuša ilegalno da je pređe.

Iako je tokom noći ruta kretanja izbeglica umesto ka Beogradu i Subotici preusmerena na Šid, ka Hrvatskoj, oko hiljadu njih, koji su na Horgoš stigli ranije ne odustaje od čekanja da ih Mađarska prihvati.

15:51 - NAPETO NA HORGOSU 2, POLICIJA ZBIJA REDOVE

HORGOŠ - Na graničnom prelazu Horgoš 2, ka Mađarskoj, vlada velika napetost, a nakon što je velika grupa izbeglica probila glavnu orgradu mađarska policija zauzima pozicije, dovozi vodene topove, dok prostor nadleću helikopteri, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

Mađarska poicija je otvoreno zapretila da će primeniti silu, ukoliko izbeglice pokušaju da uđu na mađarsku teritoriju. Izbeglice protestuju zahtevajući da Mađari otvore granični prelaz.

Rojters je preneo neimenovanog portparola mađarske vlade koji je izjavio da "ljudi sa metalnim cevima i motkama sa srpske strane granice pokušavaju da uđu na teritoriju Mađarske".

Prema njegovim rečima, jedna agresivna grupa izbeglica pokušava da uđe u Mađarsku.

15:58 - OKO 1.000 IZBEGLICA KRENULO PEŠKE IZ AUSTRIJE KA NEMAČKOJ

Oko 1.000 izbeglica krenulo je peške iz austrijskog grada Salcburg ka Nemačkoj, nakon što je železnički saobraćaj između te dve zemlje, na zahtev nemačkih vlasti, obustavljen u oba smera, izjavio je danas portparol Salcburga.

Dodatne provere na granici izazvale su pomeranja i odlaganja na toj pruzi od Salcburga, poslednjeg austrijskog grada na putu za Nemačku za mnoge od hiljada izbeglica koji su preko jugoistočne Evrope pohrlili poslednjih sedmica u Evropu, prenosi Rojters.

Oko 2.000 tražilaca azila okupilo se na stanici u Salcburgu, a većina njih je noć provela u svojim kampovima na obližnjem parkingu uzaludno čekajući voz za Nemačku, prenosi Rojters.

"Sada kada su izbeglice shvatile da vozovi ne idu, nastavlili su put peške", rekao je guverner provincije Salcburg Vilfrid Haslojer i dodao da će stanica u tom gradu uskoro biti zatvorena.

Predstavnica OeBB je rekla da detalji razloga za obustavljanje železničkog saobraćaja na toj deonici za sada nisu dostupni.

16:12 - SNIMAK KADA JE POLICIJA BACILA SUZAVAC NA IZBEGLICE

16:14 - IZ KANjIŽE, IZBEGLICE AUTOBUSOM STIGLE U ŠID

ŠID - Grupa od oko 60 izbeglica iz Sirije i zemalja Bliskog istoka stigla je danas oko 15:30 iz prihvatnog centra u Kanjiži na granični prelaz Šid, prema Hrvatskoj.

Za razliku od prethodne dve grupe izbeglica koje su došle taksi vozilima sa juga Srbije, ove izbeglice stigle su autobusom.

Kako su reporteru Tanjuga rekli pojedini migranti, put Tovarnika, na hrvatskoj strani granice, krenuo je još jedan autobus, a očekuje se dolazak još najmanje tri autobusa.

Ranije danas, na granični prelaz Šid pristiglo je oko 80 izbeglica.

Prema procenama, u sredu i četvrtak granicu sa Hrvatskom prošlo je oko 500 izbeglica.

Kako su reporeteru Tanjuga rekli pripadnici granične policije, granični prelaz je u potpunosti prohodan, nema dužih zadržavanja, osim za teretna vozila, s obzirom na to da izbeglice granicu sa Hrvatskom prelaze van graničnih prelaza, kroz kukuruzna polja i njive.

16:40 - HITNA POMOĆ NA HORGOŠU 2

Na granični prelaz Horgoš 2, nešto posle 16 sati stiglo je dvoje kola Hitne pomoći, nakon što mađarska policija ne prestaje da baca suzavac i da vodenim topovima gađa izbeglice, koji su se bežeći povukli na 50 metara od glavnog graničnog punkta. Kako javlja dopisnik Tanjuga sa lica mesta, sa srpske strane se vije crni gusti dim.

Među više stotina izbeglica ima dosta žena i dece. Sklanjajući se od suzavca i vodenih topova izbeglice padaju i onesvešćuju se.

Na graničnom prelazu vlada velika napetost.

17:07 - HRVATSKA: PRILIV IZBEGLICA U TOVARNIK, UPUĆUJU IH PREMA JEŽEVU

Izbeglice i dalje pristižu u Tovarnik, gde se sprovode prve bezbednosne mere i prihvat, da bi ih odatle hrvatske nadležne službe slale prema Ježevu, nedaleko od Zagreba, javlja agencija Hina. Prema poslednjim podacima hrvatskog MUP-a, ukupno 373 izbeglice, od čega 225 muškaraca, 75 žena i 73 deteta primljeno je do 14 časova u policijskoj stanici u Tovarniku. S obzirom na dinamiku njihovog dolaska, u Tovarniku ih je već i mnogo više, ali tačan broj nije moguće proceniti.

U policiji ističu da su tokom popodneva u tri autobusa prema glavnom registracionom centru u Ježevo upućene 163 osobe, a prvi autobus već je stigao.

17:23 - MAĐARSKA OBUSTAVLjA SAOBRAĆAJ NA HORGOŠU NA 30 DANA

Ambasada Mađarske u Beogradu danas je notom obavestila Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da se od danas u narednih 30 dana obustavlja saobraćaj na graničnom prelazu Horgoš-Reske zbog situacije izazvane velikim prilivom izbeglica.

"S obzirom na situaciju na graničnom prelazu na autoputu Reske - Horgoš i na drumskom prelazu Reske - Horgoš koja ugrožava javnu bezbednost u Mađarskoj, a koja je nastala zbog masovne migracije, mađarska strana primenu Sporazuma o kontroli drumskog, železničkog i vodnog prekograničnog prometa Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske, na osnovu člana 24. stava (5) Sporazuma, - član 10. i 11. u vezi graničnog prelaza na autoputu Reske - Horgoš i na drumski prelaz Reske - Horgoš - privremeno, na 30 dana delimično suspenduje", kaže u noti mađarske ambasade, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Pošto nastala situacija zahteva trenutno reagovanje, u skladu sa članom 24. stav (5) Sporazuma, suspenzija stupa na snagu prijemom ove diplomatske note", kaže se noti.

17:30 - OKO 2.000 IZBEGLICA U PREŠEVU

U Preševo je danas stiglo skoro 2.000 izbeglica iz Sirije, Iraka i Avganistana, a prihvat i pružanje pomoći, po podacima nadležnih, odvija se bez problema.

"Na teritoriji opštine Prešvo danas je stiglo od 1.700 do 2.000 izbeglica... oko 1.000 je registrovano, njih oko 700 je u fazi obrade, a za sada ne postoji problema ni u jednoj oblasti", kaže predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bukanovac i Medveđu Zoran Stanković.

17:37 - IZBEGLICAMA UKAZANA LEKARSKA POMOĆ

Tri ekipe Hitne pomoći iz Kanjiže ukazale su pomoć izbeglicama, nakon što je mađarska policija bacila suzavac i upotrebila vodene topove na graničnom prelazu Horgoš 2. Prema rečima lekara Hitne pomoći, pomoć je dobilo oko stotinak izbeglica koji su se uglavnom žalili na posledice suzavca, dok je dvoje dobilo kiseonik. Svim izbeglicama pomoć je ukazana na licu mesta i niko od njih nije prevezen na bolničko lečenje.17:39 - VALS: FRANCUSKA NEĆE OKLEVATI DA OBNOVI GRANIČNU KONTROLU

Francuska neće oklevati da sledi Nemačku u obnavljanju granične kontrole, ukoliko to zbog izbegličke krize postane neophodno narednih nedelja, saopštio je danas francuski premijer Manuel Vals.

Slovenija će uvesti graničnu kontrolu na granici prema Mađarskoj, izjavio je danas slovenački premijer Miro Cerar. Ranija danas Austrija je, takođe, saopštila da će uvesti pograničnu kontrolu na granici sa Slovenijom tokom narednih sati, saopštilo je austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova. Austrija je od ponoći uvela privremenu kontrolu granice s Mađarskom. Nemačka i Holandija su ovih dana objavile kako ponovo uvode graničnu kontrolu, a Finska i Slovacka su saopštile kako će pojačati nadzor na svojim granicama.

17:51 - VUČIĆ SA KONGRESMENIMA SAD: SRBIJA OČEKUJE POMOĆ

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Vašingtonu sa kongresmenima Krisom Smitom, predsedavajućim Helsinške komisije i Bobom Korkerom, predsedavajućim spoljnopolitičkog odbora Senata i upoznao ih i sa situacijom izazvanom velikim brojem migranata koji prolaze kroz Srbiju. Vučić je istakao da se Srbija do sada dobro nosi sa humanitarnom krizom, ali da očekuje pomoć, kako EU tako i SAD, u rešavanju te krize, saopštila je Vlada Srbije.

Kompletan tekst pročitajte OVDE.

17:52 - BRISEL: STABILIZOVATI GRANICE

Evropski komesar zadužen za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da se Evropska unija suočava sa povećanim prilivom izbeglica iz Sirije i da on ne očekuje da to prestane u skorije vreme. Han je u izjavi novinarima rekao da EU finansijski pomaže Turskoj da se izbori sa velikim brojem izbeglica i da je spremna da u te svrhe izdvoji oko 500 miliona evra.

Han je izrazio zabrinutost da bi Zapadni Balkan mogao postati žrtva čitave situacije.
17:57 - MAĐARSKA: SRBIJA DA DELUJE PROTIV IZBEGLICA

Mađarska je danas pozvala Srbiju da deluje protiv izbeglica koji sa srpske strane granice kamenicama i plastičnim flašama gađaju mađarsku policiju.

"Grupa veoma agresivnih migranata uporno napada mađarsku policiju sa kamenicama i komadima betona", izjavio je mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

Sukobi su izbili danas sa izbeglicama koje bacaju kamenje i flaše na mađarsku policiju, na šta je policija odgovorila suzavcem i vodenim topovima.

"Ovaj napad dolazi iz Srbije, sa srpske teritorije. S toga, izričito pozivam svog srpskog kolegu dapozove srpske vlasti da odmah deluju protiv te agresivne grupe migranata", naveo ja Sijarto u telefonskoj izjavi za mađarsku televiziju, prenela je agencija Rojters.
18:01 - MAĐARSKA POLICIJA TUKLA EKIPU RTS!

Mađarski policajci tukli su ekipu RTS-a , snimatelja, novinara i tonca, i polomili im opremu uprkos tome što je bilo očigledno da je reč o novinskoj ekipi.

Prema rečima novinara RTS-a, policajci nisu prestali da ih tuku iako su ih oni upozoravali da su novinari srpske nacionalne TV, javio je Tanjugov reporter.

18:04 - VULIN: UPOZORAVALI SMO DA JE MOGLO DOĆI DO OVOGA

Ministar za rad Aleksandar Vulin oštro je danas protestovao zbog toga što je Mađarska upotrebila vodene topove i suzavac protiv izbeglica, ističući da je to urađeno i na teritoriji Srbije, na šta nijedna država nema pravo.

"Ovo je bačeno preko granične linije, na šta nijedna država nema pravo i zbog toga najoštrije protestujem", rekao je Vulin novinarima.

On je naveo da pokušava da ubedi izbelice da se sa graničnog prelaza vrate u prihvatni centar u Kanjiži, kako bi se oporavili i dodao da ne zna da li ima povređenih migranata. Prema njegovim rečima, deo migranata već se kreće ka Kanjiži. Vulin je rekao da je Srbija već upozoravala da je moguće da dođe do ovakve situacije.

18:10 - IZBEGLICE POLjUPCIMA I APLAUZOM DOČEKALE SRPSKE POLICAJCE NA GRANICI

Dvadesetak pripadnika srpske policije stiglo je oko 17,30 na granični prelaz Horgoš 2, gde već neko vreme traje prava drama tokom koje su mađarski policajci upotrebili batine, suzavac i vodene topove na izbeglice, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta. Izbeglice su pripadnike srpske policije dočekali aplauzima, a mnogi su prilazili da ih ljube. Srpska policija će pokušati da spreči sukob mađarske policije i izbeglica.

Na prelacu se nalazi i ministar Aleksandar Vulin koji takođe pokušava da ubedi izbeglice da se ne sukobljavaju sa mađarskom policijom.

18:12 - IZ AUSTRIJE U NEMAČKU STIGLO 700 IZBELICA, JOŠ 700 SE OČEKUJE

Oko 700 tražilaca azila koji su ranije danas krenuli iz Salcburga prešlo je austrijsko-nemačku granicu, a očekuje se da će u Nemačku stići još 700 njih, izjavio je portparol nemačke policije Rajner Šarf u Rozenhajmu, pograničnom nemačkom gradu.

"Ljudi stižu u Frajlasing preko raznih prelaza. Neke grupe sede na ivici puta, ne znajući gde su i gde idu. Naša policija ih prihvata", naveo je on.

Od ukupno 2.000 izbeglica koliko ih je jutros bilo na stanici u Salcburgu, tamo je trenutno ostalo oko 400 izbeglica.

Austrijska policija prihvatila je izbeglice koji su u Salcburg stigli vozom i direktno ih autobusom prevezla u novi prihvatni centar nekoliko kilometara od nemačke granice kako bi lakše mogli da je pređu, navodi Rojters.

18:38 - MAĐARSKA POLICIJA ZADRŽALA JEDAN BROJ IZBEGLICA ČIJE SU PORODICE U SRBIJI!

Mađarska policija zadržala je popodne jedan broj izbeglica, koji su tokom popodneva prešli na teritoriju te države, potvrdio je ministar rada Aleksandar Vulin.

Ranije danas veća grupa izbeglica ušla je na teritoriju Mađarske u trenutku kada su se pripadnici mađarske policije povukli pedesetak metara unutar svoje teritorije. Izbeglice su se brzo potom vratile na srpsku teritoriju jer je policija upotrebila velike kolilčine jakog suzavca, vodene topove i batine. eđutim, u tom stampedu jedan broj izbeglica ostao je na mađarskoj teritoriji. Njih je zadržala mađarska policija i niko ne zna šta se sa njima sada događa, dok su delovi njihovih porodice ostali na srpskoj strani.

18:45 - AUSTRIJSKA ŠALjE DODATNE VOJNIKE NA GRANICE

Austrijska vojska upućuje dodatne vojnike koji će već od sutra biti spremni za učešće u zadacima čuvanja državne granice, saopštilo je Ministarstvo odbrane. O mestu delovanja i raspoređivanju oko 300 profesionalnih vojnika i regruta odlučuje Ministarstvo unutrašnjih poslova. Dodatno će, od večeras, austrijska vojna avijacija preuzeti nadzor granice. Vojska će, takođe, helikopterima nadzirati prostor oko mesta Nikelsdorf, Kiže i Pamhagen, granični pojas ka Mađarskoj. Ukupno će tri helikoptera, kao i jedan avion biti uključeni u zadatke podrške graničnih vlasti.

Trenutno je već 640 vojnika uključeno u zadatke podrške u savladavanju izbegličke krize, a prema odluci vlade moguće je raspoređivanje do 2.200 vojnika.

18:53 - POVREĐENO 20 POLICAJACA, DVOJE DECE BAČENO PREKO ZAŠTITNE OGRADE

U sukobima sa izbeglicama na mađarsko-srpskoj granici danas je povređeno 20 mađarskih policajaca, izjavio je Đerđ Bakondi, savetnik za bezbednost mađarskog premijera.

"Do sada je 20 policajaca povređeno i ambulantna kola su upravo prevezla dvoje dece koja su povređena pošto su bila bačena preko zaštitne ograde", rekao je Bakondi za mađarsku državna televizija, prenela je agencija Rojters.

Nakon višesatnih napetosti na graničnom prelazu Horgoš 2 došlo je do proboja dela izbeglica na mađarsku teritoriju, ali je policija reagovala najintenzivnijim suzavcem do sada, nakon čega su se oni ponovo povukli na teritoriju Srbije, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta. Tri ekipe Hitne pomoći iz Kanjiže ukazale su pomoć izbeglicama, nakon što je mađarska policija bacila suzavac i upotrebila vodene topove na graničnom prelazu Horgoš 2.

19:22 - SRBIJA ĆE UPUTITI DODATNE SNAGE NA GRANICU, UPUĆENA PROTESTNA NOTA MAĐARSKOJ

Srbija će uputiti dodatne policijske snage na granicu sa Mađarskom kako bi se sprečili dalji napadi na mađarsku policiju, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodao da je Srbija uputila protestnu notu Mađarskoj zbog upotrebe suzavca koji je zahvatio i deo naše teritorije.

Stefanović je dodao da se istovremeno vode razgovori sa mađarskim kolegama kako bi se uspostavio potpuni mir i stabilnost u graničnom pojasu.

Srpski ministar policije je naglasio da je Srbija uputila protestnu notu Mađarskoj zbog upotrebe suzavca koji je zahvatio i deo naše teritorije.

"Razgovaramo sa mađarskim kolegama kako da ovakvu vrstu incidenata izbegnemo ubuduće", rekao je Stefanović.

Kompletan tekst pročitajte OVDE.

19:30 - ORBAN NAJAVLjUJE ZID PREMA RUMUNIJI I HRVATSKOJ

Mađarski premijer Viktor Orban najavljuje izgradnju zida duž granice prema Rumuniji, kao i na određenim mestima na mađarsko-hrvatskoj granici.

"Očigledno je da ruta više ne ide preko mađarsko-srpske granice. Ona će ići drugim pravcem, zbog čega smo odlučili da izgradimo zid na granici ka Rumuniji. Takođe ćemo na određenim mestima duž hrvatske granice podići ogradu", objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", dodajući da je o tome razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova i da za taj poduhvat već postoje planovi.

Prema njegovim rečima, rutu definišu krijumčari, a ne ljudi, te da je cilj jasan, a to su Nemačka ili Skandinavija.

Kompletan tekst pročitajte OVDE.

20:01 - SLOVENIJA NEĆE STVARATI BEZBEDNE KORIDORE

Slovenija neće stvarati "bezbedne koridore" za prolazak izbeglica na putu za zapadnoevropske zemlje, ali će primati njihove zahteve za azil i pružiti im smeštaj, saopštile su danas vlada i policija te zemlje. Stotine izbeglica su danas ušle iz Srbije u Hrvatsku, nakon što im je Mađarska zatvorila granicu, planirajući da iz Hrvatske stignu do Slovenije i uđu u zonu slobodnih granica Šengena, prenosi Rojters.

Slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Vesna Đerkeš Žnidar je izjavila kako ta zemlja, u skladu sa propisima EU, neće samo propuštati migrante, već će primati njihove zahteve za azil. Šef slovenačke policije Marjan Fank je izjavio da će biti aktivirane rezervne policijske snage kako bi se ojačala kontrola granica prema Mađarskoj i Hrvatskoj.

20:15 - BAN OSUDILO POSTUPANjE MAĐARSKE PREMA IZBELICAMA

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun kritikovao je danas Mađarsku zbog načina na koji tretira izbeglice, nazivajući to neprihvatljivim.

On je izjavio da je šokiran postupanjem prema izbeglicama na mađarsko-srpskoj granici, prenosi agencija Frans pres.

Ban je evropskim i azijskim liderima uputio, kako je rekao, "doslednu poruku" da izbeglice moraju biti tretirane uz poštovanje ljudskih prava i dostojanstva.

20:31 - MIGRANTI SE POVUKLI, POVREĐENO OKO 300 OSOBA

Veče je donelo smirenje na graničnom prelazu Horgoš. Deo migranata vratio se u kamp u Kanjižu, gde im je ukazana pomoć. Prema nezvaničnim podacima koje je preneo RTS, u današnjim sukobima izbeglica i mađarskih policajaca povređeno je oko 300 osoba. Povređeno je 20 policajaca, a među onima kojima je ukazana pomoć ima i dece.

Nezvanično, očekuje se da će deo migranata sutra da krene autobusima prema Šidu i Hrvatskoj.

20:43 - MAĐARSKOJ PROTEST ZBOG NAPADA NA NOVINARE RTS-A

Mađarskoj je večeras upućen protest zbog napada mađarske policije na novinare RTS-a, sa zahtevom da se utvrdi odgovornost i da se ovakvi incidenti više ne ponavljaju, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Mađarska i Srbija imaju prijateljske odnose i treba učiniti sve da se oni i u ovim kriznim situacijama sačuvaju", navodi se u izjavi šefa srpske diplomatije, a saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Kompletan tekst pročitajte OVDE.

21:07 - VUČIĆ ZA CNN: APEL EVROPI

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, u izjavi CNN, pozvao je večeras evropske zemlje na solidarnost, toleranciju i ljudski pristup i na zajedničko rešenje migrantske krize i naglasio da je Srbija pokazala solidarnost i toleranciju kao i da je spremna da preuzme svoj deo odgovornosti.

"Naš plan je bio da imamo dobar pristup, da pokažemo solidarnost i toleranciju i mislim da je Srbija dobar primer kako se humano postupa sa ljudima koji su pobegli iz ratom zahvaćenih područja", rekao Vučić.

On je ocenio da se situacija sa izbeglicama pogoršav.

Srbija će učiniti sve što može, pružiti medicinsku i svaku drugu pomoć i organizovati prihvat za nekoliko dana, koliko oni obično ostaju u Srbiji, rekao je Vučić.

21:11 - MAĐARSKA POLICIJA POSTAVLjA ŽICU UMESTO KAPIJE NA GRANICI

Situacija na graničnom prelazu Horgoš 2 trenutno je mirna, a mađarska policija na mestu na kojem je bila kapija koju su izbeglice ranije danas uspele da probiju, postavlja novu bodljikavu žicu, javio Tanjugov izveštač sa lica mesta. Kapija koju su izbeglice danas uspele da probiju, više i ne postoji, a odmah uz granični prelaz na mađarskoj štrani nalaze se pripadnici mađarske policije, koji na tom mestu postavljaju bodljikavu žicu. Sada je manji broj izbeglica na ovom graničnom prelazu, a kako je rečeno Tanjugu, deo njih je upućen u prihvatni centar u Kanjižu, odakle oni odlaze u Šid.

Na Horgošu 2 nalazi se dvostruki kordon srpske policije koji je danas popodne zajedno sa ministrom rada Aleksandrom Vulinom pregovarao sa izbeglicama kako bi oni otišli u prihvatni centar u Kanjiži i kako bi se izbegli mogući sukobi izbeglica sa mađarskom policijom.

21:29 - HRVATSKA NE MOŽE DA SE NOSI SA DESETINAMA HILjADA IZBEGLICA

ZAGREB - Hrvatska može da se nosi sa nekoliko hiljada izbeglica, ali ne i sa desetinama hiljada ljudi, izjavila je danas hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, ističući da bi u tom slučaju Hrvatska zatražila pomoć evropskih i drugih zemalja.

Prema njenim rečima, u Hrvatsku je danas ušlo 892 izbeglica od kojih je obrađeno 576 ljudi, 98 dece do 14 godina, 108 žena i 360 muškaraca. Ona je istakla da izbeglice Hrvatsku vide kao tranzitnu zemlju i da većina želi u Nemačku.

Kompletan tekst pročitajte OVDE.

21:58 - MAĐARSKA: PRIVREDENO 29 LjUDI, MEĐU KOJIMA I TERORISTA

Mađarska je danas saopštila da je tokom sukoba sa izbeglicama na granici sa Srbijom privela 29 ljudi, među kojima je i jedan, kako se navodi, "identifikovani terorista". Savetnik za bezbednost mađarskog premijera Đerđ Bakondi je za televiziju M1 rekao da je "policija, takođe, privela jednog čoveka koji je identifikovan kao terorista", ne navodeći više detalja, preneo je Rojters.

22:29 - KOVAČ: IZBEGLICE KORISTE DECU KAO ŽIVI ŠTIT

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač okrivio je danas izbeglice za nerede oko graničnog prelaza Horgoš 2, navodeći da će Budimpešta koristiti "sva moguća sredstva" kako bi im se suprotstavila. On je naveo da su izbeglice tokom sukoba sa policijom "bile naoružane kamenjem i štapovima", kao i da su koristili suzavac.

"To je neprihvatljivo i to je oružani napad na tlo Mađarske", rekao je Kovač.

Istovremeno je optužio izbeglice da su koristili decu kao "živi štit", navodeći da se mađarska policija proteklih meseci uzdržavala od dejstava.

"Šteta je i sramota je da su oni koristili decu kao zaštitu i zbog toga su neki od njih povređeni", rekao je Kovač.

22:54 - U HRVATSKU UŠLO GOTOVO 1.200 IZBEGLICA

Broj izbeglica koje su jutros počele da ulaze u Hrvatsku i dalje raste, a ta zemlja je do 20.50 sati prihvatila ukupno 1.191 osobu, saopštilo je na svom sajtu hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova. "Ukupan broj prihvaćenih osoba uključuje 818 muškaraca, 189 žena i 184 dece", objavio je MUP, prema čijim podacima se u centru za registraciju u Ježevu trenutno nalaze 303 osobe, prenela je agencija Hina. Izbeglice od jutros pristižu u Hrvatsku autobusima iz Srbije nakon što su mađarske vlasti zatvorile granicu prema Srbiji.

23:19 - MANjI PROTEST IZBEGLICA NA HORGOŠU 1

Manja grupa izbeglica ponovo je večeras iskazala svoje nezadovoljstvo, ovoga puta kod ograde na ničijoj zemlji kod prelaza Horgoš 1. Kako javlja reporter mađarske televizije M1, grupa od dvadesetak njih je lupaući plastičnim bocama u rukama ponovo zahtevala da ih puste u Mađarsku. Situacija se nedugo zatim smirila, a oko 23 sata manja grupa izbeglica sedi kod ograde, dok ostali spavaju ili u šatorima ili na kolovozu.

Sa druge strane ograde postavljeni su mađarski policajci.

23:41 - ATINA: PROTEST PODRŠKE IZBEGLICAMA

Pokreti za podršku izbeglicama održali su večeras demonstracije u Atini, zahtevajući da granice ostanu otvorene za slobodno kretanje izbeglica i migranata. Sve dok put prema EU ne bude siguran i sve dok deportacije, zidovi, centri za pritvor i vojne kontrole budu način za postupanje sa izbeglicama na granicama, mi ćemo insistirati da sa su te tragedije brutalna ubistva, navodi se u pozivu koji su uputili organizatori protesta, prenosi agencija ANA.

Demonstranti su išli od ulice Kaningos di kancelarije EU, gde su završili svoj protest.

00:10 - IZBEGLICE VRAĆENE U SRBIJU KAKO BI SE SPOJILE S PORODICAMA

Izbeglice koje su posle sukoba sa mađarskom policijom ostale u toj zemlji vraćene su noćas u Srbiju gde su se ponovo spojile sa svojim porodicama, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Ranije u sredu, posle sukoba sa mađarskom policijom, deo onih izbeglica koje su sa graničnog prelaza Horgoš 2 na kratko prešle u Mađarsku ostao je u toj zemlji, pa su se neke porodice razdvojile. Posle razgovora ministara unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojše Stefanovića i Šandora Pintera, u kojima je učestvovao i Vulin, dogovreno je da se izbeglice vrate u Srbiju.

Jedan broj izbeglica rešio je da ostane u Mađarskoj, a policija te zemlje je poručila da njihove porodice mogu da dođu iz Srbije i da im se pridruže.