List „Difens njuz“ objavio je danas godišnji rejting sto vodećih svetskih kompanija u sferi vojne industrije. Među najboljima našlo se sedam ruskih preduzeća, od kojih je nekoliko zauzelo visoke pozicije, unapredivši pokazatelje iz prošle godine.

Na 11. mestu našla se korporacija „Almaz-Antej“, koja proizvodi protivvazdušne raketne komplekse i sisteme. Prihodi kompanije za poslednju godinu porasli su za 10,6 odsto i iznosili 9,2 milijarde dolara. U prošloj godini „Almaz-Antej“ se nalazio na 12. mestu.

Svoje pokazatelje poboljšali su i „Helikopteri Rusije“ i Savez korporacija za proizvodnju motora. Pri tome, prihod proizvođača helikoptera, koji su zauzeli 23 mesto, porasli su za 16,3 odsto, dok se Savez korporacija može pohvaliti osmim mestom na rejtingu i uvećanjem prihoda za četvrtinu.

Na devetoj poziciji — od 78 na 69 — porastao je i rejting korporacija „RTI Sistemi“, koje proizvode sredstva za supersnažne radare. Korporacije se mogu pohvaliti rastom prihoda za 15,7 odsto — do 947 miliona dolara.

Na spisku najboljih našle su se ruske kompanije koje se nisu našle na prošlogodišnjem rejtingu: Savez korporacija za proizvodnju aviona je zauzeo 14. mesto, korporacija „Taktičko-raketno naoružanje“ našla se na 31. mestu, dok se „Uralvagonzavod“ pozicionirao na 52. poziciju.

Prva mesta na Top-100 zauzeli su „Lokid Martin“, „Boing“ i „BAE Sistems“.(Izvor: sputniknews.com)