NjU DELHI - Tibetanski duhovni vođa, dalaj lama, proslavio je 80. rođendan uz molitve za dug život u Daramasali, prestonici Tibetanaca u egzilu, na severu Indije.

Kako prenosi AFP, dalaj lama je rođen 6. jula, ali se njegov zvanični rođendan, prema tibetanskom lunarnom kalendaru, slavi danas.

Hram Cuglakang u Daramsali, gde od 1959. godine, nakon neuspele pobune protiv kineskih vlasti, živi na hiljade Tibetanaca, prekriven je cvećem u čast duhovnog vođe i Nobelovca koji se 2011. povukao iz politike.

Obraćajući se okupljenima, dalaj lama je rekao da namerava da živi još 20 godina tokom kojih će nastaviti da se zalaže za versku harmomiju i saosećanje.

"Nadam se da ćete biti sa mnom kada budem slavio i svoj 90. rođendan", kazao je on.

Rođendan dalaj lame je mnoge podstakao na svođenje bilansa njegove borbe za nezavisnost Tibeta. Premda danas on daleko više insistira na autonomiji nego na formalnoj nezavisnosti Tibeta, vlasti u Pekingu ga i dalje optužuje da se bori za nezavisnost.

Postavlja se i pitanje budućnosti protibetanskog pokreta nakon smrti tog simbola nacionalnog jedinstva. Da li će Tibetanci pokušati da mu nađu naslednika?

Dalaj lama je sam u nekoliko navrata rekao da je moguće da nakon njega više neće biti dalaj-lame s obzirom da predviđa da se neće reinkarnirati.